FAO: Světové ceny potravin jsou nejnižší za téměř dvě roky

Světové ceny potravin se v červnu snížily třetí měsíc za sebou a jsou nejnižší za téměř dva roky. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes uvedla, že cenový index potravin se snížil na 201 bodů z květnových 205 bodů a je nejníže od září 2010.

Ceny potravin nyní drží pod tlakem výhled dostatečných dodávek a nejistý další ekonomický vývoj. FAO však současně varovala, že sucha z posledních týdnů by mohly způsobit opětovný růst cen. "Nevylučujeme další zvyšování cen a větší cenovou nestabilitu až do sklizně v USA. Příštích několik měsíců bude celkem rozkolísaných," uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Kvůli suchu v USA již ceny sojových bobů stouply na trhu nejvýše od roku 2008 a ceny americké pšenice za více než rok.

Organizace současně snížila odhad produkce obilovin pro letošní rok o 23 milionů na 2,396 miliardy tun. Stále však čeká rekordní úrodu, která bude proti loňskému roku vyšší o dvě procenta. FAO rovněž nepočítá s žádnými velkými problémy v dodávkách potravin v letech 2012/2013 díky vysokým dodávkám rýže a pšenice a nižší poptávce po potravinách, krmivu i od producentům biopaliv vlivem zpomalení globální ekonomiky.

Cenový index sestavovaný FAO měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Agentura pečlivě sleduje vývoj cen, protože růst cen základních potravin v posledních letech způsobil nepokoje v některých zemích, napsaly agentury AP a Reuters.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info