Meruňky podraží. Ovocnáři jich sklidí o polovinu méně než vloni

Na jižní Moravě začala sklizeň meruněk. Producenti se shodují, že letošní rok patří k těm méně úrodným. Méně než poloviční bude sklizeň i podle Jiřiny Homolové z Ovocnářské unie Moravy a Slezska. Podle některých producentů nedostatek meruněk povede k jejich zdražení.

Sady meruněk v kraji zasáhly mrazy v několika etapách. Teploty pod dvacet stupňů byly v únoru, další mrazy zasáhly jižní Moravu o Velikonocích. „Třetí vlna přišla 18. května. Lépe dopadly polohy na kopečcích. Loni bylo sklizeno kolem čtyř tisíc tun, letos odhadujeme kolem tisíce," uvedla Homolová.

Úroda je podle ní jiná podle oblastí a také podle odrůd, které firmy pěstují. Momentálně se sklízí hlavní z odrůd velkopavlovická. Někteří pěstitelé ale uvádějí, že ji vůbec nemají.

Roman Loskot ze společnosti Biosady s.r.o. uvedl, že jeho firma sklidí asi pět procent obvyklé úrody. „Máme jen jednu odrůdu. Myslím, že jinde to bude dost podobné. Určitě to bude mít vliv na cenu meruněk," uvedl Loskot. Jeho firma meruňky v biokvalitě prodává za 25 korun za kilogram.

Někde je úroda nadprůměrná

Naopak solidní úrodu dnes potvrdil agronom zemědělského družstva Němčice Miroslav Janů. Firma má 35letý přestárlý sad, meruňky sklízí pouze padané, především na kvas. Prodává je deset korun za kilo.

„Je to paradox, že letošní úroda je unás nadprůměrná oproti ostatním rokům. My meruňky máme, jinde nejsou," uvedl Janů. Firma začala se sklízením minulý týden. Asi za deset dní bude končit. Podle Janů se mohou letošní prodejní ceny nepadaných meruněk i pěstitelů pohybovat mezi 15 a 20 korunami za kilogram. Je to obdobná cena jako v loňském roce. „Každý prodejce má ale jinou prodejní cenu," dodal Janů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info