Obchodníci vás matou. Kontrol nepřibylo, nedostatků ano

Špatně značených nebo prošlých potravin je v českých obchodech skutečně víc než v minulých letech. Potvrzuje to statistika kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

Zástupci obchodních řetězců se přitom opakovaně snaží veřejnost přesvědčit, že média situaci příliš dramatizují. Například podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky se kvalita zboží v obchodech nijak nezměnila a vyšší množství nedostatků je prý způsobeno stále častějšími kontrolami ze strany inspekce.

Juračka však vycházel jen ze statistiky jednoho z blíže neupřesněných obchodních řetězců, který ve svých prodejnách za tři měsíce prodá zhruba 38 milionů výrobků. Nedostatky se podle něj týkaly většinou nebaleného zboží a tvořily 0,0011 promile ze všech prodejů. Na milion prodaných výrobků u pultu prý připadají jeden až dva prodeje prošlého či klamavě označeného zboží.

Celková statistika Státní zemědělské a potravinářské inspekce ale mluví jasně. Kontrol nijak výrazně nepřibylo, zato podíl nedostatků podstatně stoupl.

Loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila celkem na 35 tisíc kontrol, z toho 25 tisíc v obchodech. Letos je jich (při rozpočítání na část roku) zatím jen nepatrně víc - za pět měsíců asi jedenáct tisíc kontrol v obchodech.

Ale zatímco loni nevyhovělo požadavkům na kvalitu 15 procent kontrolovaných potravin, letos je to zatím přes 25 procent. Přitom už loňské výsledky kontrol označila inspekce za alarmující.

Pro srovnání: V roce 2010 bylo kontrol ještě více - celkem 37,5 tisíce, z toho 28 tisíc v obchodech. A špatných nebo klamavě značených výrobků bylo asi třináct procent.

Pravdou nicméně je, že inspektoři nyní častěji míří do velkých obchodních řetězců, kde už dříve zjistili nějaké pochybení.

Litujeme, ale lepší to není

Ani po květnovém jednání se zástupci obchodníků se podle vedení Státní zemědělské a potravinářské inspekce situace příliš nezměnila. "S politováním konstatujeme, že od společného jednání u kulatého stolu se situace v prodejnách významně nezlepšila," říká šéf inspekce Jakub Šebesta. Podle něj by obchodníci neměli výsledky kontrol zlehčovat.

Při nejnovější vlně kontrol, o níž informovala na začátku července, zjistila inspekce nedostatky ve dvaceti obchodech, mezi nimiž jsou i řetězce Jednota, Tesco, Albert, Kaufland nebo Billa. V obchodech například našla šest dní prošlou šunku se seškrábaným údajem o datu použitelnosti.

Podle vedení inspekce by řetězce měly pro zlepšení situace dělat víc. "Někteří představitelé obchodních řetězců včetně vedení Svazu obchodu a cestovního ruchu místo hledání cesty k nápravě naopak bagatelizují výsledky kontrol a usilují o omezení jejich medializace," dodává Šebesta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info