Masný průmysl se stává bojištěm Babiše a Penty

Počet chovaných prasat v Česku byl loni nejnižší od roku 1921, odkdy se tento údaj sleduje. To je jedním z hlavních důvodů dlouholetého poklesu výroby masa a uzenin, jež loni dosáhla 505 tisíc tun a dále klesá. Některé firmy se proto dostávají do finančních potíží. Jednička na trhu, Kostelecké uzeniny ze skupiny Agrofert, loni zaznamenala rekordní ztrátu 327 milionů korun.

Záchranu může přinést konsolidace, kterou rozdrobený masný průmysl právě prochází. Na jejím konci totiž budou zejména dva hlavní hráči – Agrofert Andreje Babiše a skupina Penta.

Agrofert za poslední dva roky koupil řadu firem z oboru, včetně známých značek Kmotr a Krahulík, a je jedničkou trhu. Penta, jeden z hlavních hráčů v masném průmyslu na Slovensku a v Maďarsku, letos akvizicí skupiny Schneider vstoupila na stejný trh i v Česku. V minulosti se zajímala i o Kostelecké uzeniny. „Historicky jsme s Babišem jednali. Vůbec nevylučuji, že si můžeme sednout a bavit se o řešení těžké situace na trhu v rámci tak vysokých cen surovinových vstupů,“ řekl partner Penty Marek Dospiva v rozhovoru pro deník E15.

Koncentrace může přinést silného lídra v oboru, jak je tomu třeba u pivovarů, a tím i lepší vyjednávací pozice s obchodními řetězci, které intenzivně tlačí cenu výrobků dolů. Obchodníci totiž dobře vědí, že v masném průmyslu je trh hodně rozdrobený. „Při podobnosti výrobků jako šunka, herkules či párky pak obchodník může jednoho výrobce rychle nahradit jiným,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Podle Dospivy je masný průmysl obtížným byznysem nejen v zemích, kde Penta působí. Ceny surovin totiž v posledních letech rostly o desítky procent, kdežto trh samotný klesal.

S investicí do skupiny Schneider je Penta přesto spokojená. Jednou z hlavních firem je Masokombinát Plzeň, který byl loni na rozdíl od Kosteleckých uzenin v zisku 23,3 milionu korun. Proti roku 2010 je to ale pokles o 61 milionů. „Schneider plní byznysplán, který deklaroval před koupí,“ říká Dospiva. Další akvizice zatím nechystá.

Pokus o návrat Kosteleckých uzenin do černých čísel zkouší přes další nové vedení firmy i Agrofert. „Kostelecké uzeniny jsou nekonečný příběh. Myslím, že už je to poslední pokus. My to ale zvládneme, protože jsme nyní vsadili na surovinu,“ řekl Babiš. Do první pětky výrobců se dá zařadit Krásno, Zřud a Masna Příbram, o níž se hovoří jako o dalším adeptu na změnu majitele. Zájem prý má opět také Andrej Babiš.

Tisk

Výroba masa v České republice
Výroba masa v České republice
 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info