Z hroznů vyrábí i marmelády a ovocné želé

Tentokrát si povíme o historii vinařství, které na tiskové konferenci představil člen Agrární komory ČR, vinař Patrik Staško. Zastupuje čtvrtou generaci, která se profesionálně zabývá výrobou vína. Jeho otec Rudolf je vlastníkem a aktivně vede rodinné vinařství v rodné obci Vinné.

Patrik svůj první rodinný vinohrad sázel ve dvanácti letech na místech, kde v roce 1867 vysadil první vinohrad praděd Michal. První vyrobené víno se datuje k podzimu po jeho sedmnáctých narozeninách. Po ukončení gymnázia v Humenném vede jeho cesta na jižní Moravu a pokračuje ve studii a práci na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě, obor Vinařství a vinohradnictví. Přes několik manažerských pozic ve vinařstvích a studijní cesty po Austrálii se nakonec usadil v okolí Mikulova.

V roce 2010 kupuje malé a již zavedené vinařství Naturvini s. r. o. v Bavorech pod úpatím Pálavských vrchů. Malebná vinařská vesnička se nachází blízko historického města Mikulov. Ve vinařství zúročuje všechny vědomosti a zkušenosti, aby je mohl předat svým dvěma synům – Michaelovi a Jurajovi. Vinařství vyrábí vína z tradičných moravských vinic. Specializací vinařství je tvořit vína k jídlu, a proto převažují vína suchá a nekomplikovaná směrem ke konzumentům. Vinařství se také specializuje na výrobu originálních marmelád (ovocných pomazánek) z hroznů jednotlivých odrůd, vinného želé, vinné omáčky a hořčice, a to vše vychází z originální domácí moravské receptury. Součástí vinařství je i degustační sklep, možnost ubytování v rodinném vinařství.

Patrik Staško se na tiskové konferenci pochlubil třemi řadami svých vín, je to řada Vinice, která je tvořena přívlastkovými víny od kategorie kabinet a výše. Jde o řadu, která vstoupila na trh v roce 2010 a ihned si našla svou klientelu z řad gastronomie, vinoték, ale především internetových prodejců.

Dále jde o řadu Naturvini, která představuje jakostní odrůdová a moravská zemská vína. Vznikla v roce 2011, vysloveně na požadavek trhu, kdy narůstala poptávka po lehčích vínech s výraznější primární aromatikou.

Do třetice je to řada Morava. „Ta je mým splněným přáním. Již dlouho jsem nosil v hlavě myšlenku vytvořit vína charakteristická pro Moravu, ale hlavně dostupná pro širokou veřejnost. Myslím si, že dobrá vína i od menších vinařů by se neměla schovávat před lidmi a tvrdit, že jsou jenom pro vyvolené. V této rychlé a časově vytížené době nemá každý prostor zajet o víkendu na Moravu nebo navštěvovat pravidelně nejbližší vinotéku ve svém bydlišti. Proto se snažíme proniknout i do některých obchodních řetězců,“ svěřil se novinářům Staško.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info