Slovenský antimonopolní úřad je proti fúzi Penamu a United Bakeries

Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) nepovolil fúzi pekáren Penam podnikatele Andreje Babiše s pekárenskou firmou United Bakeries, jak dnes uvedla mluvčí úřadu Alena Sedláková. Vůči zamítavému rozhodnutí už byl podán rozklad, o kterém rozhodne vedení úřadu.

Obě pekárenské firmy podnikají i na Slovensku, a proto tamní úřad posuzoval transakci stejně jako český. Majitel Agrofertu Babiš, který vlastní Penam, už dříve tvrdil, že PMÚ při rozhodování použil nesprávnou metodiku. Do výpočtů prý započítal jen dvě pětiny pekárenského trhu na Slovensku, což podle něj způsobilo, že Penamu a United Bakeries vyšel značný podíl na trhu. Mluvčí úřadu odmítla tato tvrzení komentovat s odůvodněním, že rozhodování o fúzi není právoplatně ukončeno.

Mezitím majitelé United Bakeries od smlouvy o prodeji největšího pekárenského uskupení na českém a slovenském trhu Agrofertu odstoupili. Mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp dříve v tomto týdnu uvedl, že transakce nemohla být dokončena kvůli chybějícímu rozhodnutí slovenského antimonopolního úřadu.

PMÚ rozhodl už 29. června. Ovšem zveřejnit rozhodnutí mohl úřad až poté, co si jej převzali účastníci řízení. Mezitím PMÚ už obdržel rozklad, tedy opravný prostředek vůči zamítavému rozhodnutí o fúzi. Český antimonopolní úřad povolil Babišovu Agrofertu nákup pekáren United Bakeries v dubnu pod podmínkou, že odprodá čtyři pekárny. Původně měla skupina mít 25 pekáren.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info