Šampióni ze soutěže o chléb roku míří do prodejen v celé republice

V České republice se ročně upeče zhruba 650 tisíc tun pekárenských výrobků v hodnotě kolem 25 miliard korun. Produkuje je na 750 pekáren, z nichž asi šedesát je průmyslových. Ostatní jsou střední či řemeslné. Část z tohoto množství pak dodávají do regálů přímo velké samoobsluhy. Ještě před padesáti lety bylo přitom v Československu asi deset tisíc pekáren.

Nabídka, jaká zde ještě nebyla

„Současná nabídka pekařských výrobků na pultech obchodů je nejlepší v historii, český trh je v tomto ohledu jeden z nejvyspělejších v Evropě," říká Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

A k dispozici má další statistické údaje: „Vloni v Česku každý člověk spotřeboval v průměru 41 kilogramů chleba. To je bohužel asi o 14 kilogramů méně než před deseti lety. Z hlediska zdravé výživy je to špatný trend, konzumace se totiž přesunula k méně zdravému pšeničnému pečivu. Jeho spotřeba se za posledních deset let naopak zvýšila, ze 44 na 51,5 kilogramu. Ročně utratí každý občan za chléb asi tisíc korun a výdaje na pečivo tvoří 2,7 procenta nákladů domácností."

Z průzkumů spotřebitelského chování společnosti Tesco se nákupní zvyklosti výrazně mění. Zvyšuje se zájem o speciální a balený chléb, ale také o cereální a tmavé pečivo. Naproti tomu si lidé méně kupují konzumní chléb a rohlíky i housky.

Rohlíky z pekárny za rohem chutnají lépe

Ukazuje se také, že místní pekárenské produkty upřednostňuje téměř čtyřicet procent spotřebitelů a tato skupina se neustále zvětšuje. „V současnosti spolupracujeme již s více než 60 místními pekárnami a předpokládám, že toto číslo nadále poroste," uvedl k tomu Radek Mlích, manažer společnosti Tesco, který má na starosti pekařský sortiment.

Prosadit se kvalitními výrobky na trhu pomáhá také soutěž o chléb roku, kterou pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. Tesco je jejím hlavním partnerem. Jak jsme již informovali, letos se v kategorii konzumního chleba stal šampiónem bochník z pekárny Beas Lično, zatímco v kategorii „řemeslný chléb" zvítězil pecen z pekárny Avos Kroměříž.

Několik dalších výrobků získalo ocenění „Chléb vynikající kvality".

Prodej vítězných druhů začíná ve vybraných obchodech společnosti Tesco v těchto dnech.

JIŘÍ HUMPLÍK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info