Nákup agrární techniky. Banky lákají individuálními nabídkami

Období devadesátých let po transformaci ekonomiky s sebou přineslo i velkou obměnu zemědělských strojů. Družstva, ale také jednotlivci hledali výkonné traktory i kombajny, stejně jako novou techniku na ošetřování porostů. Vlna nákupů znamenala postupné nasycení trhu.

Zlom nastal opět v roce 2000, od kdy se průměrné stáří strojového parku a zemědělské techniky opět zvyšuje. Tato zastaralost má však negativní dopad na celý sektor.

Jaké tedy mají zemědělci možnosti, rozhodnou-li se koupit si novou techniku?

Platba v hotovosti

Obecně jde o nejjednodušší možnost, která ovšem předpokládá, že zemědělec musí mít dostatek hotovosti předem. Tento způsob tedy podnikatelé využívají u méně nákladných strojů, zejména u přípojné, závěsné a nesené techniky. Výhodou je fakt, že majitel se nijak nezadlužuje a případné dluhy neblokují větší nákupy, pro které by v budoucnu externí financování naopak potřeboval.

Nevýhodou je, že prostředky vynaložené na pořízení stroje nelze využít na jiný účel, například pro provoz firmy. Ty je pak nutné zajistit z cizích zdrojů, například neúčelovým úvěrem od banky, který však mívá často vyšší úroky. Problém je to zejména tehdy, kdy je nemožné využít podporu z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Proto taková struktura financování může vyjít zemědělce dráž nežli koupě techniky formou leasingu či úvěru.

Finanční leasing

V jiných oborech, než je zemědělství, jde o rozšířený a jednoduchý typ financování. Leasingová společnost za kupce v podstatě vše vyřídí. Principem je, že tato společnost stroj koupí pro konkrétního zákazníka a po dobu leasingu mu jej pronajímá. Po skončení smluvního vztahu si může zemědělec stroj odkoupit za symbolickou cenu. Celý proces je velmi jednoduchý, věc je vyřízena fakticky jedním podpisem.

Dodavatelé a prodejci zemědělské techniky produkt dávno znají a mají jej vyzkoušený, přičemž schvalování obchodního případu ze strany leasingové společnosti je zpravidla velmi rychlé.

Pro zemědělce má ovšem toto financování nevýhodu, že na pořízený stroj nelze čerpat dotace ze zmíněného garančního fondu. Její přidělení totiž předpokládá, že rolník předmět vlastní, což po dobu nájmu není splněno.

„Pokud však zemědělec dotaci nemíní čerpat, leasing je pro něj ideální variantou. Jedná se o rychlé a jednoduché financování, prostřednictvím kterého je možné financovat stroje prakticky jakékoli hodnoty. Platí zde ovšem časové omezení, minimální délka leasingu je 54 měsíců," uvádí Jiří Vintr, manažer řízení produktů ve společnosti UniCredit Leasing.

Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond je v současnosti jedinou institucí, přes kterou zemědělci získávají dotaci na nákup zemědělské techniky. Dotace z jiných institucí se totiž váží k pouze vybraným titulům, jako je například výměra půdy a podobně.

Jak pomáhá stát

Podmínkou je, aby byl nákup zemědělské techniky financován formou úvěru. Jinými slovy, zemědělec musí nabýt vlastnictví k předmětu, které je nezbytnou podmínkou čerpání dotace.

Fond vyplácí dotaci dvakrát ročně, zpravidla v červenci a lednu. Ta kryje úroky z úvěru až do výše tří procent. Zvýhodněni jsou mladí zemědělci do 40 let, u kterých jsou to čtyři procenta.

Podstatné je, že za velmi podobných podmínek jako u leasingu mohou zemědělci s leasingovou společností uzavřít i úvěrovou smlouvu.

Pro běžné leasingové firmy je úvěr na zemědělskou techniku zcela běžnou součástí nabídky a vyřízení smlouvy je stejně jednoduché jako u leasingu. Zemědělec musí pouze zavčas podat žádost v příslušné regionální zemědělské agentuře. Výhodou úvěrů poskytnutých leasingovými společnostmi je jejich podstatně lepší dostupnost než v případě bankovních úvěrů. Úvěr navíc v sobě nenese daňové omezení spojená s minimální délkou splácení 54 měsíců jako u leasingu. Lze jej sjednat i na dobu kratší.

Sezonní splácení

Specialitou tohoto odvětví jsou úvěry s nepravidelnými splátkami. „Žadatel může uvést, ve kterých měsících jsou jeho příjmy vyšší a ve kterých nižší, a tomu přizpůsobit i rozložení úvěrových splátek. Pokud v některých měsících dostane dotace anebo tržby z prodeje úrody, lze podle toho upravit i postup splácení," doplňuje Jiří Vintr.

Velké leasingové společnosti nabízejí i tyto služby zcela běžně. Co je důležité, i tento typ úvěrů patří mezi zvýhodněné. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond fond vyplácí dotace na úroky tak, jako kdyby byly splátky pravidelné.

Úvěrové a leasingové financování je zkrátka moderní formou pořízení majetku a v sektoru zemědělství zásadním způsobem ulehčuje modernizaci.

JAN NEUŽIL

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info