Lesnictví loni přispělo k oživení celého sektoru zemědělství

Ekonomické oživení českého zemědělství v loňském roce pokračovalo. Hodnota produkce odvětví se v porovnání s rokem 2010 zvýšila o 14,4 %. Na nárůstu se podílela jak rostlinná výroba se zvýšením o 20,5 %, tak živočišná s nárůstem o 6,5 procenta. Uvádí to „Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2011“, kterou, spolu se „Zprávou o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2011“, schválila vláda.

Podle Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2011 nepřinesl loňský rok, stejně jako předchozí, významnější změny ve vlastnické struktuře porostní plochy pozemků. Nejvíce ji zaujímají státní lesy ve správě státního podniku Lesy ČR, a to málo přes 50 %, další významný podíl tvoří fyzické osoby, obce a města. Restituční proces je až na výjimky ukončen, u některých právně komplikovaných případů však dosud soudy rozhodují o oprávněnosti restitučních nároků.

Plocha obnovených lesních porostů oproti předcházejícímu roku nepatrně klesla, a to na 26 830 hektarů. Podíl listnatých dřevin na umělé obnově dosáhl 38,6 %, kdy oproti předchozímu roku klesl přibližně o 2 procenta. Podíl smrku naopak o 2 % vzrostl a dosáhl 44 %, podíl borovice zůstává přibližně na 10 %, stejně jako dubu - asi 11 %, podíl buku poklesl o 2 % na 21 procent.

V lesích bylo vytěženo celkem 15,38 milionu metrů krychlových surového dříví, což ve srovnání s předchozím rokem znamená pokles o 1,36 milionu metrů krychlových. Loni byl zaznamenán relativně příznivější poměr mezi těžbou úmyslnou a nahodilou. Podíl nahodilé těžby v roce 2011 byl nejnižší za posledních 10 let, a to zhruba 25 % z celkové těžby. Tím byly pro plánovité hospodaření v lesích vytvořeny příznivější podmínky než v několika posledních letech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info