Souhrn událostí uplynulého dne – 12.7.2012

39. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka klepe na dveře

Výstava je pořádána ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem pro místní rozvoj, Agrární komorou ČR a Potravinářskou komorou ČR. Výstava Země živitelka je jedinou výstavou v republice, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor.

Inspekce varuje před nebezpečnými sušenkami

Na českých pultech se objevily další velmi nebezpečné potraviny - sušenky. Ty místo oříšků obsahují arašídy, ale neuvádí to na obalu. Arašídy jsou přitom vysoce alergenní a můžou způsobit vážné zdravotní problémy. Nebezpečné sušenky inspektoři okamžitě stáhli z trhu, i tak se jich ale prodalo přes šest tisíc.

Nákup agrární techniky. Banky lákají individuálními nabídkami

Období devadesátých let po transformaci ekonomiky s sebou přineslo i velkou obměnu zemědělských strojů. Družstva, ale také jednotlivci hledali výkonné traktory i kombajny, stejně jako novou techniku na ošetřování porostů. Vlna nákupů znamenala postupné nasycení trhu.

Ekonomické výsledky českého zemědělství byly loni nejlepší od roku 1998

Ekonomické oživení českého zemědělství v loňském roce pokračovalo. Hodnota produkce odvětví se v porovnání s rokem 2010 zvýšila o 14,4 %. Na nárůstu se podílela jak rostlinná výroba se zvýšením o 20,5 %, tak živočišná s nárůstem o 6,5 procenta.

Vznikla petice za použití dotací na zlepšení zemědělské krajiny

Za horizont několika desetiletí se dívají signatáři petice za zlepšení stavu zemědělské krajiny, která se vztahuje k debatě o použití dotací do zemědělství po roce 2013. V parlamentu a na příslušných ministerstvech chtějí prosadit, aby nastavily dotace v novém evropském rozpočtovém období tak, že přinesou krajině úlevu od intenzivního hospodaření.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info