V ČR po více než 15 letech zvýšený výskyt PCB v chovech

V Česku byl po více než 15 letech zjištěn zvýšený obsah jedovatých polychlorovanách bifenylyů (PCB) v chovu hospodářských zvířat. V uplynulých dnech odhalili veterinární inspektoři nadlimitní množství jedovaté látky v chovu prasat ve Středočeském kraji a chovu skotu v Plzeňském kraji. ČTK to dnes sdělil ředitel Odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správy Jan Váňa. SVS vydala zákaz přemisťování zvířat z těchto chovů. PCB mohou v lidském těle vyvolávat vznik nádorových onemocnění.

Hlavním důvodem znovuobjevení PCB je ale podle Váni nařízení Evropské komise, které od letošního ledna pětinásobně snížilo dosavadní maximální limit obsahu PCB z 200 ng/g tuku na 40 ng/g tuku. Loňskému vyššímu limitu by podle něj nevyhověl pouze jeden vzorek.

"V případě skotu byl zdrojem PCB zbytek přes 30 let starého nátěru na hrazení, který byl ihned odstraněn. Porážení býci jsou vyšetřováni a uvolňováni na základě vyhovujícího výsledku. V případě prasat, kde ještě probíhá detailní šetření, je nejpravděpodobnějším zdrojem PCB starý nátěr stěny," uvedla SVS. SVS proto vydala formou předběžného opatření zákaz přemisťování zvířat z těchto chovů a jsou podnikány další kroky vedoucí k ochraně spotřebitele, stojí dále v tiskové zprávě. Jak ČTK řekl Váňa, maso z kontaminovaných zvířat bylo ihned zlikvidováno.

Problém s PCB se podle veterinářů může týkat starých budov a zařízení, kde se chovají zvířata nebo skladuje krmivo. Pokud chovatelé mají staré nátěry či omítky z období před rokem 1986 na místě, kde může dojít ke styku se zvířetem či krmivem, měli by si tyto materiály nechat vyšetřit na obsah PCB. "I poměrně malá množství olízané barvy, nebo pozření kontaminovaného krmiva, může způsobit z hlediska maximálního limitu PCB, že bude maso nebo živočišný produkt nepoživatelný," uzavřela SVS.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info