Konkurence na trhu s masem v Rusku

Spotřeba masa v Rusku je poměrně nízká, ale pomalu roste (v r. 2011 o 4 %). Teprve v r. 2015 se očekává dosažení spotřeby srovnatelné se spotřebou dřívějšího Sovětského svazu (71,9 kg) a v r. 2020 76 kg. V porovnání s EU (81,7 kg) a USA (117,3 kg) je to stále málo. Na pozitivním vývoji r. 2011 se podíleo hlavně drůbeží maso, zatímco hovězí klesá.

Kromě spotřeby vzrostla v r. 2011 i produkce.

U vepřového masa došlo meziročně k růstu produkce o 5 % (o 10 % pokud jde o průmyslové zpracování). Předpovídá se další 10% růst.

Producenti vepřového počítají s tím, že teprve po roce 2015 budou moci vyrábět pro export. Snížením cla na živá prasata na 5 % se sice předpokládá snížení cen až o 16 %, ale ne všichni odborníci se s tímto názorem shodují. V Rusku není dostatek moderních jatečných provozů a dlouhé přepravní cesty snižují hospodárnost dovozu živých zvířat.

Budoucnost produkce vepřového masa leží v Rusku jednoznačně na expanzi koncernů, které kontrolují celý řetězec od chovu až ke zpracování.

Produkce hovězího poroste velmi pomalu kvůli problémům s kvalifikovaným personálem a vysokými investičními náklady. Tak nebude v dohledné době postupně rostoucí domácí produkce masa moci pokrýt vlastní spotřební požadavky.

Pouze u drůbežího masa se dá v krátké době počítat, že se Rusko trvale stane exportní zemí. V r. 2011 došlo k růstu o 12 %, takže se dosáhlo téměř 100 % spotřeby, a očekává se další růst a export. Do roku 2015 je plánováno zpracování 30 - 100 tisíc tun drůbeže ročně. Rusko se chce také stát vývozcem exotických okrajových produktů (sobí maso). Zda bude těchto cílů dosaženo, závisí na mnoha faktorech (jako například sklizeň obilí atd.), které se dají těžko předpokládat.

Střednědobý pokles dovozních cel a postupné zrušení kvót jako důsledek přistoupení k WTO povede k dalšímu zostření konkurence na ruském trhu s masem. Od roku 2013 je plánováno zrušení daňových výhod pro zemědělské provozy, což může zhoršit investiční klima. Chybějící, nedostatečné i protichůdné informace k „novým pravidlům“ po přístupu Ruska k WHO snižují jistotu ruských aktérů trhu a negativně minimálně krátkodobě ovlivňují investiční klima, a tím i růst výroby masa.

 

Konkurenz auf dem Fleischmarkt

Objednávka kopie článku

Fleischwirtschaft, 2012, 92, č. 5, s. 27-28 ISSN 0015-363X

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info