Průběh žní je zatím pomalejší než loni, výnosy nižší

Zemědělci dosud sklidili 3,7 procenta ploch obilí a shodné procento polí s řepkou, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnily ministerstvo zemědělství (MZe) a Agrární komora. Ve srovnání s loňskem je průběh žní zatím pomalejší. Nejdále je sklizeň u ozimého ječmene. Průměrný hektarový výnos je nižší než loňský.

K dnešnímu dni bylo sklizeno 49.373 hektarů obilovin a 14.983 hektarů řepky. Obilím letos zemědělci oseli 1,323 milionu hektarů. Řepka se letos pěstuje na rekordních 401.000 hektarech. Průměrný výnos u obilí zatím dosahuje 3,8 tuny na hektar. Celkový loňský průměr přitom činil 5,34 tuny na hektar.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní produkce a měla by činit 5,865 milionu tun. Úroda řepky má vzrůst o 6,7 procenta na 1,117 milionu tun. Loni zemědělci v Česku sklidili celkem 8,285 milionu tun obilí, což bylo o 20,5 procenta meziročně více. Loňský rok tak byl z hlediska úrody čtvrtým nejúspěšnějším rokem za posledních 20 let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info