Kukuřice prudce zdražuje, sucho je největší za 50 let

Ceny kukuřice na světových trzích prudce stoupají. Důvodem je neúroda v USA, za kterou může nejhorší sucho od roku 1956. Kvůli nedostatku kukuřice neodpovídá nabízené množství poptávce obchodníků.

Očekávaná sklizeň ve Spojených státech bude letos nejméně o osm procent nižší, než tamní ministerstvo zemědělství očekávalo. Například ve státě Indiana, který tu v produkci kukuřice zaujímá páté místo, je 61 procent úrody nepoužitelných.

Horor, nebo zbytečný strach?

Zdražení se zatím projevuje pouze na burzách, jak ale zdůrazňuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), pokud nedojde ke změně počasí, pocítí vysoké ceny i běžní lidé.

"Jestliže nezačne během července pršet, bude úroda výrazně nižší," varuje komoditní analytik Dan Cekander. Skeptický je též ekonom Randy Mittelstaedt. "Podle mého se už toho moc nezmění, většinu ztrát nejde zachránit," uvedl pro CNBC. Agronom Tony Vyn dokonce hovoří o krizi, která se postupně mění na horor.

Někteří Američané přesto zachovávají optimismus. "Číslům nevěřím. Sucho máme každý rok a pravidelně ztratíme část kukuřice. Nakonec jí ale vždy zůstane tolik, že nevíme, co s ní," komentuje obchodník Todd Clemons.

Zdražování kukuřice by nezpůsobilo pouze vyšší ceny této zeleniny v supermarketech. V potravinářství má surovina uplatnění také při výrobě škrobu, sladidel, olejů, cereálií či alkoholu.

Většina kukuřice se ovšem využívá pro výrobu paliv nebo jako krmivo. Následky tedy cítí i chovatelé hospodářských zvířat, kteří musí likvidovat celá stáda. To může v následujícím roce vést ke zdražení masa a mléčných výrobků, připomíná deník USA Today.

Zdražení by se nevyhnulo ani ČR

Češi mohou nárůst cen pocítit v horizontu několika týdnů až měsíců, shodují se analytici. Právě kvůli cenovým výkyvům uzavírají obchodníci kontrakty obvykle na čtvrt roku dopředu, takže teď je na trhu kukuřice, kterou koupili, když stála ještě méně.

"Podle mých informací zatím ke zdražování nedochází," říká Jiří Tyleček z X-Trade Brokers. Vysvětluje to tím, že od ledna až do května kukuřice naopak zlevňovala - ceny klesly o 16 procent. "To částečně zmírňuje dopady čtyřicetiprocentního zdražení od začátku června," doplňuje analytik.

Pokud se ovšem v USA vysoké ceny udrží, tak nás změna podle něj zasáhne, ačkoliv surovinu ze Spojených států nedovážíme. Trh s obilovinami je totiž silně provázaný.

Že budou ceny v Česku směřovat k těm světovým, potvrzuje také analytik skupiny Cyrrus Tomáš Menčík. "Český spotřebitel je tedy ohrožen," říká. Zároveň ale dodává, že na cenu produktu mají vliv i další faktory - konkurenční prostředí, výše marží nebo snaha nalákat zákazníka.

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum by mohli zákazníci sáhnout hlouběji do peněženky už na konci léta. "Opoždění oproti světovým trhům bývá minimálně tři měsíce, přičemž prudké zdražování sledujeme od začátku června," přibližuje odborník.

Jak připomíná agentura Bloomberg, Spojené státy představují největšího vývozce plodiny vůbec. Celosvětová produkce za letošní sezónu se odhaduje na 905,2 milionu tuny, Američané by se na tomto množství měli podílet zhruba třetinou. Co se týká globálního exportu, zajišťují USA přibližně polovinu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info