Agrární koncerny s rostoucím významem ve východní Evropě

Velmi velké podniky o rozloze statisíců hektarů hrají v některých zemích východní Evropy stále větší roli. Na tuto skutečnost poukázalo několik přednášejících na letošním fóru Leibnizova ústavu pro rozvoj zemědělství ve střední a východní Evropě (IAMO), které se konalo za účasti 180 odborníků na téma „Postsocialistické využívání půdy mezi úhorem a land grabbingem“ koncem června v Halle.

Podle slov prezidenta ukrajinského Agribusiness Clubu (UCAB) Alexeje Lissitsa kontrolují agroholdingy s více než 10 000 ha zemědělsky využívaných ploch podle oficiálních údajů v současné době přibližně 13 % zemědělských ploch na Ukrajině. Lissitsa vychází z toho, že tento podíl bude dále stoupat. Holdingy jsou efektivní a technicky na nejvyšší úrovni, mají přístup ke kapitálu a jsou orientovány na export. I když před deseti lety byla činnost v zemědělství považována za neatraktivní, velké agrární společnosti disponovaly mladými top managery.

Agroholdingy hrály podle slov Lissitsa pro získávání přímých zahraničních investic velkou roli. Ukrajinské zemědělství se ubírá směrem modernizace, konsolidace a industrializace a je pro investory atraktivním. Ředitel IAMO prof. Alfons Balmann hovořil o prudkém rozvoji v řadě transformačních zemí, například v Rusku a Kazachstánu. V Rusku obhospodařuje podle IAMO okolo 30 těchto megafarem celkem přibližně 6,7 mil. ha. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Agrarkonzerne-mit-wachsender-Bedeutung-in-Osteuropa-875041.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info