Jedno pole sekají zemědělci na Domažlicku na třikrát

Každodenní deště nedovolily kombajnům vyjet do polí. Největším přáním zemědělců je, aby konečně přestalo pršet. Na polích ještě stále stojí ozimý ječmen, který by už měl být pod střechou. Navíc příliš mokré zrno by se muselo sušit v sušičkách, což je velmi drahé.

„Začali jsme sklízet jako první na okrese, ale stále ještě nejsme hotovi. Na jedno malé pole, které bychom jinak měli sklizené za půl dne, jsme letos vyjeli už třikrát. Naposledy v neděli. Když nám zbývaly asi tři minuty práce, museli jsme skončit, protože nás vyhnal déšť," říká Václav Kůstka, agronom ZOD Mrákov s tím, že zatím nejsou pole tak rozmočená, aby hrozilo, že by kombajn v poli zapadl, ale mokré zrno by bylo nutné sušit v sušičkách, což je velmi drahé.

Levnou záležitostí není ani opakované sklízení jednoho pole. „Nejdříve tam musíme stroje přestěhovat, pak je složit, nastavit a zase rozložit. Všechno tohle něco stojí a nyní to musíme všechno dělat kvůli třem minutám práce," dodal Kůstka.

O něco hůře jsou na tom draženovští zemědělci. Ti mají oproti Mrákovským na polích ještě více než dvě třetiny úrody ozimého ječmene.

„Letos je to špatné. Už mělo být sklizeno. Začali jsme sekat začátkem minulého týdne. Šlo to dobře jen dva dny a pak už jsme se ani nepokoušeli. Pole je mokré a kombajny by mohly zapadnout. Sklizeno máme 40 hektarů ze 140. Když vezmu krajský průměr, nejsme na tom tak úplně špatně," uvedl předseda společnosti Agrima Draženov Miloš Hammer.

Podle zemědělců budou letošní výnosy ozimých obilovin slabší, protože rostliny při únorových holomrazech pomrzly. Mrákovští museli zaorat 28 procent úrody.

Autor: Helena Bauerová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info