Ceny mléka klesají, krize jako v roce 2009 prý zatím nehrozí

Výkupní ceny mléka v Česku v posledních měsících klesají. V současnosti za litr farmáři od mlékáren dostávají v průměru zhruba 7,20 Kč. Náklady na produkci jednoho litru mléka jsou však přibližně o korunu vyšší. Přestože situace není dobrá, mléčná krize jako v roce 2009, kdy cena klesla až pod šest korun za litr a někteří zemědělci na protest rozlévali mléko na polích, nyní nehrozí, řekli ČTK zástupci nevládních agrárních organizací.

"Cena mléka klesá od března a za červen se pokles blíží k jedné koruně za litr," řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) jsou výrobní náklady zemědělců na litr mléka zhruba 8,30 Kč. "Náklady rostou rychleji než užitkovost, stejně jako v zemích EU-15, a to má vliv na koncentraci chovů a likvidaci dojných krav u celé řady chovatelů," podotkl Pýcha.

EU-15 jsou "staré" členské státy unie z doby před jejím rozšířením v roce 2004. Kvůli poklesu tržních cen mléka minulý týden chovatelé z několika západoevropských zemí rozlévali mléko u Evropského parlamentu v Bruselu, následně protestovali také farmáři ve Velké Británii.

V Česku například zemědělci na jihu Čech v lednu prodávali litr mléka až za 8,50 korun. Nyní se podle místopředsedy představenstva Mlékařského a hospodářského družstva Jih Tábor Zdeňka Houšky cena při výkupu pohybuje mezi 7,10 až 7,30 koruny za litr. "Odběratelům se začalo mléko hromadit ve skladech, proto nenakupují v takových objemech. Navíc také klesla cena zahraničních mléčných výrobků, které se objevují u nás na trhu," řekl ČTK Houška.

I přes snížení ceny mléka prý většina zemědělců zůstala u stejného odběratele. Vývoz do Německa nebo Rakouska se podle Houšky příliš nevyplatí. "Při výkupu je tam cena v průměru vyšší zhruba o 50 haléřů za litr. Ale v součtu s náklady na dopravu to vychází stejně, jako když zemědělci prodávají mléko v Česku," řekl Houška.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se však pokles světových cen mléčných komodit, jako jsou sušené mléko či máslo, již zastavil. "To by mělo znamenat, že k dalšímu poklesu nedojde," podotkl Veleba, který se však obává setrvačnosti a ještě nepatrného poklesu cen v tuzemsku. "Bylo by velmi zlé, kdyby cena prolomila hranici sedmi korun, snad k tomu nedojde," dodal.

Veleba chce o situaci v sektoru mléka mimo jiné jednat se šéfem Potravinářské komory Miroslavem Tomanem a doufá, že výkupní ceny komodity brzy půjdou nahoru. V důsledku neúrody kukuřice a sóji v USA je prý možné očekávat také růst světových cen také u živočišných komodit, který by se do čtvrt toku měl projevit také v tuzemsku.

Produkce mléka je v Evropské unii v současnosti regulována systémem mléčných kvót. Česko má nyní národní kvótu na roční výrobu mléka přes 2,8 miliardy litrů. Tato kvóta se v posledních letech mírně zvedá, aby se zmírnily dopady jejího zrušení, které má nastat v roce 2015. Dojivost krav sice výrazně roste, přesto čeští chovatelé v posledním období z kvóty nevyčerpali asi osm procent. Přes rostoucí dovozy mléčných výrobků zůstává mléko jedním z mála živočišných produktů, u kterých je Česko ještě soběstačné.

Chovatelé se zrušení kvót obávají, očekávají totiž následně masivní růst dovozu mléčných produktů do Česka. Podle ministerstva zemědělství lze čekat problémy, nikoliv však katastrofu.

Úřad chce farmářům pomoci zvýšením podpory živočišné výroby při čerpání evropských dotací v období 2014 až 2020. "Je to moje priorita," řekl koncem června ministr Petr Bendl (ODS). Jedním z důvodů je podle něj to, že chov zvířat zaměstnává mnohem víc lidí, než pěstování plodin na polích. Koncepci zemědělské politiky na další období představí ministerstvo ve druhé polovině roku.

V roce 2009 prudký propad výkupních cen mléka opakovaně vyhnal zemědělce v Evropské unii do ulic, včetně Česka. Koncem října 2009 farmáři na Vysočině, Zlínsku, Náchodsku či Blanensku rozlili na polích desítky tisíc litrů mléka na protest proti jeho nízkým výkupním cenám.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info