EU potřebuje vyšší dovozy řepky

Potřeba dovozu řepky by mohla v letošním roce dále stoupat. Mezinárodní rada pro obiloviny (IGC) očekává ve svém prvním odhadu sklizeň řepky v EU výrazně nižší než v minulém roce. Po 19 mil. tun v roce 2011 by v tomto roce mohlo být sklizeno pouhých 17,8 mil. tun řepky. Na základě nižší sklizně řepky se dovozy řepkového a sojového šrotu v roce 2012/13 pravděpodobně zvýší. Rada pro obiloviny očekává dovoz řepky v tomto hospodářském roce o 3,4 mil. tun (zhruba 7 %) nad úrovní minulého roku. Dovozy sojového šrotu by mohly po 22,4 mil. tun v předcházejícím hospodářském roce stoupnout na 22,7 mil. tun.

Mezinárodní rada pro obiloviny očekává světovou produkci řepky v roce 2012/13 okolo 60,2 mil. tun, tedy na úrovni předchozího roku. Velký nárůst produkce v Kanadě o 1,4 mil. tun na 15,7 mil. t bude kompenzován nižší sklizní v Číně, EU a východní Evropě. (AMI)

http://www.topagrar.com/news/Markt-News-EU-braucht-hoehere-Rapsimporte-885114.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info