Souhrn událostí uplynulého dne – 20.7. – 22.7.2012

Exkluzivní parmská šunka se vyráběla z vepřů krmených odpadem

Italská potravinářská inspekce odhalila skandální praktiky při výrobě tamní vyhlášené speciality - parmské šunky. Exkluzivní značky Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele byly vyráběny z vepřů krmených odpadem. Inspekce na jedné italské farmě zjistila, že na krmení vepřů se používal zvířecí odpad z potravinářského průmyslu.

Počet registrovaných pálenic dál stoupá

V Česku roste i v době krize počet registrovaných pěstitelských pálenic. Podle Unie destilatérů ČR jich je zhruba 600, každoročně jich přibude asi dvacítka. „Za nárůstem jsou zejména podnikatelé, kteří například vybudovali malý pivovar či zrekonstruovali statek a chtějí k tomu často navíc i provozovat pálenici,“ řekl Václav Šitner.

Stanovisko MZe k měsíčnímu odložení výplat dotačních titulů LFA a NATURA 2000

Příjemci dotací z dotačních titulů LFA a NATURA 2000 byli v tomto týdnu ze strany SZIF informováni o nezbytném opatření, podle nějž bude od letošního roku posunut termín zahájení výplat těchto dotací. Oproti dosavadní praxi budou výplaty zahájeny později, pravděpodobně nejdříve koncem listopadu t.r.

Spotřeba potravin v ČR loni mírně klesla, výdaje za jídlo stouply

Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více.

Obilí kvůli suchu rekordně zdražuje

Cena kukuřice za poslední měsíc stoupla o 50 procent, na rekord vystoupala i sója. Pšenice není od svého dosavadního vrcholu daleko. Ceny ženou vzhůru rekordní sucha po celém světě, kvůli nimž začínají největší odběratelé pociťovat potíže s dodávkami surovin. Americký středozápad postihlo nejhorší sucho za více než 50 let.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info