Slivovice bude letos nad zlato. Kvůli jarním mrazům

Jarní mrazíky mohou za nedostatek ovoce. Podle zemědělců i majitelů pálenic je málo meruněk i švestek.

Katastrofa. Tímto slovem hodnotí zemědělci letošní úrodu ovoce. Na Slovácku totiž většina plodů ovocných stromů pomrzla, a tak se budou muset ohánět především milovníci slivovice. Švestky jsou totiž letos nedostatkové zboží.„Zatímco vloni jsme měli trnek plno, letos nám na jaře všechny pomrzly. Lépe na tom nejsou ani meruňky, které nám zmrzly přibližně 
z pětaosmdesáti procent. Jablka jsou také všechna pryč," popsal situaci Radovan Mančík ze Zemědělského podniku Mikulčice.

Obdobná situace je i ve strážnickém Žerotínu. Podle techničky vinic Jany Kočvarové letos mráz spálil všechny meruňky. „V menší míře se urodily broskve. Menší úrodu odhaduji u jablek," vyhodnotila Kočvarová.

Vloni se přitom první pálenice otvíraly již začátkem srpna. Letos si příznivci destilátů nechají první kvasy vypálit i o dva týdny později. Podle majitele pěti pálenic na Slovácku Libora Skřivánka se jeho hlavní pálenice ve Veselí nad Moravou rozjede až 
v polovině srpna.

„Vloni přitom bylo hned na začátku sezony v provozu všech pět. Kvůli nedostatku ovoce ale tentokrát budeme kvas svážet právě do Veselí, které je ve středu oblasti. Pokud otevřeme i zbylé čtyři pálenice, bude to až někdy v polovině září," informoval Skřivánek. Ten má pálenice na Kyjovsku, Hradišťsku i Veselsku. Nejlepší situace je přitom podle něj právě kolem Kyjova. „Sady jsou tam ve vyšších polohách, takže co mám informace, mohou tam dozrát meruňky i jablka. Naopak u Nedakonic nemají ani třešně, ani jablka. Z těchto míst hlásí obrovské škody a velké propady," sdělil Skřivánek.

Také podle něj poznamenaly letošní úrodu mrazíky. 
V nížinách kolem řeky Moravy totiž květy pomrzly. Když navíc stromy kvetly, pršelo, takže je včely nestačily opylit. „Teď bylo zase sucho, takže trnky opadaly. Je to prostě horší než vloni. Odhaduji, že úroda bude tak o polovinu nižší," nastínil.

Za deset let nepamatuje tak špatnou sezonu majitel Pěstitelské pálenice v Čejkovicích Antonín Konečný. „Není vůbec žádné ovoce, od meruněk, přes hrušky až po trnky. Máme dodavatele od Břeclavska až po Hradišťsko a ovoce není nikde. Volal jsem dokonce i ke Kroměříži, kde se také neurodilo," řekl Konečný. Neplechu podle něj udělaly mrazíky o Velikonocích. 
„U Čejkovic navíc byly i kroupy a osobně mám dotlučené hrušky," popsal s tím, že vyrábět se nemá z čeho ani mezi likéry. Neurodilo se totiž dostatek jahod či višní. „Budou maximálně broskve, ale ty lidé nechtějí pálit," popsal své zkušenosti Konečný.

Přesto pálenici otevře již začátkem srpna. „Někteří lidé už mají první meruňky. Sezona ale bude velice krátká," odhadl Konečný. Skřivánek zase počítá s tím, že pálit bude pouze do konce letošního roku. „Máme ale v plánu, že trnky dovezeme od sadařů ze západních Čech, kde jsou nové výsadby, a Bratislavy, takže pokud by si u nás chtěl někdo modré ovoce objednat, má možnost," uzavřel.

Autor: Zuzana Černá

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info