Rakouský farmář má zálohy, český naopak odklad peněz

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond zveřejnila záměr zpozdit počínaje letošním rokem deseti tisícům českých zemědělců hospodařícím v horších přírodních podmínkách peníze za jejich práci. Proti tomu se ohradil Svaz marginálních oblastí, zatímco Agrární komora toto prodlení plateb podpořila za použití stejných argumentů, které uvedl SZIF. Následně zpoždění plateb podpořilo i ministerstvo zemědělství s tím, že už ale jako důvod neuvádí údajnou nepřípustnost vratek a údajné snižování administrativní zátěže, což byly dva ze tří důvodů, kterými zpoždění plateb obhajoval SZIF.

Svaz marginálních oblastí pokládá za nutné podrobněji se vyjádřit ke třetímu důvodu, kterým je údajná nemožnost vydávat rozhodnutí, potažmo vyplácet prostředky před termínem ukončení kontrolního období. SZIF se v tomto případě odvolává na vyjádření Evropské komise. Jedním z příkladů, že zemědělci v EU mohou peníze dostávat dříve, je sousední Rakousko. Konkrétně za rok 2011 rakouská platební agentura AMA (ekvivalent našeho SZIFu) proplácela zálohy LFA a AEO ve výši 75 % už 16. listopadu 2011. A to dokonce u obou rozhodujících částí Programu rozvoje venkova, tzn. nejen u plateb LFA (platby pro méně příznivé oblasti), ale i u agroenvironmentálních opatření, kde SZIF dlouhodobě odmítá vyplatit jakékoliv platby před únorem následujícího roku. Dřívější platby jsou zatím pro SZIF nepředstavitelné.

Svaz marginálních oblastí si je vědom, že nebude lehké SZIF přesvědčit pro zlepšení podmínek českých zemědělců. Podobně jako Antibyrokratická komise ministra zemědělství, i Svaz marginálních oblastí absolvoval už několik neúspěšných jednání se SZIFem ve věci zálohových či dělených plateb pro české zemědělce s obvyklým výsledným odkazem na to, že dle sdělení třetí osoby to není možné. Přitom u našich rakouských sousedů, kteří jsou též členy Evropské unie, to možné je. Navíc můžeme dodat, že obdobně byly propláceny platby v Rakousku i v roce 2010.

Svaz marginálních oblastí ocení každý pozitivní krok SZIFu či MZe ke zlepšení konkurenceschopnosti zemědělců, zejména ve znevýhodněných oblastech. Ve věci zpoždění plateb LFA však zatím musíme konstatovat, že se proti vlastním zemědělcům na stranu SZIFu staví i české ministerstvo zemědělství. Tento postoj nás zklamal a požádali jsme proto o jednání přímo pana ministra zemědělství, protože bychom rádi dosavadní přístup jeho úředníků ve stylu „pokud možno nevyhovět“ rádi změnili. Svaz marginálních oblastí, coby organizace hájící zemědělce v horských, podhorských a příhraničních oblastech, pokládá za svoji úlohu upozorňovat na diskriminační přístup tam, kde to lze napravit. Jedině díky tomuto úsilí byl SZIF v minulosti donucen např. zveřejnit harmonogram výplat jednotlivých podpor a tyto termíny dodržovat. Do té doby vyplácel SZIF kompenzace zemědělcům pečujícím o krajinu i v polovině následujícího roku.

Svaz marginálních oblastí  Více informací  k režimu plateb v Rakousku je k dispozici na adresách:

http://www.ama.at/Portal.Node/ama/public?am=PCP&p.contentid=10007.53084

http://wien.agrarnet.info/index.php?+Auszahlungstermine+2010+&id=2500%2C1559849%2C900101%2C%2Cc2V0PTI1 

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající  se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem. 

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info