Rekordní sucho v USA ohrožuje i živočišnou výrobu

Početní stavy prasat a drůbeže ve výkrmu v USA výrazně klesnou s důvodu razantního zvýšení ceny krmiv a nedostatku vody.

Zemědělství ve Spojených státech je v letošním roce sužováno extrémním suchem. Podle oficiálních statistik jsou suchem postiženy téměř dvě třetiny země. Na mnoha místech se více než dva měsíce nevyskytly žádné významnější srážky. Vláda proto vyhlásila stav nouze již v 1 300 krajích, nacházejících se celkem ve 29 amerických státech. Situace je nejvážnější především ve státech „kukuřičného pásu“, tj. v oblasti ve středozápadní části USA, kde je hlavní plodinou kukuřice – Illinois, Indianě, Iowě, Nebrasce a Minnesotě. Suchem jsou však výrazně postiženy i státy jako Arkansas, Mississippi, Utah a Wyoming. Protože vyhlídky u sklizně kukuřice jsou katastrofální a stouply i ceny krmiv, nedokáže již mnoho chovatelů dobytka svoje stáda dále živit. To povede k výraznému snížení početních stavů prasat a drůbeže ve výkrmu, protože situaci komplikuje ještě navíc nedostatek vody. 

Vlna veder v USA nemá negativní vliv jenom na dodávky krmiv. Vzhledem k tomu, že jsou Spojené státy největším vývozcem obilovin na světě a úroda je v ohrožení, ceny zemědělských surovin a hlavních potravin jako je rýže, kukuřice a sója letí nahoru. Na chicagské termínové burze CBOT se v uplynulém týdnu sojové boby obchodovaly za novou rekordně vysokou cenu. Kukuřice je nejdražší za poslední čtyři roky. V průběhu uplynulých pěti týdnů její cena vzrostla o více než 50 procent. 

Při posledních dvou cenových vrcholech v letech 2008 a 2011 došlo v chudých afrických zemích k občanským nepokojům. Lidé zde trpí zejména vysokými cenami základních potravin, protože již nyní musejí vydat velkou část celkových příjmů za jídlo. 

Rekorddürre in den USA: Futtermittel werden knapp

www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info