Na Tachovsku začínají žně, holomrazy poničily ozimy

 Zemědělci na Tachovsku začínají se sklízením úrody. Nebude to letos ale žádná velká sláva. Zejména ozimy poznamenaly dlouhé holomrazy na přelomu ledna a února. Někteří pěstitelé dokonce museli obilniny zaorat, a tak zrovna nejlepší výnosy neočekávají.

„Právě dnes vedu kombajny ke kmínu. Máme ho na 72 hektarech a vypadá docela pěkně, mohla by to být tuna z hektaru," uvedl jednatel zemědělské společnosti Nobos Bor Pavel Žáček. Kromě této zajímavé plodiny pěstují další méně obvyklou - na 60 hektarech mají ječmen na semeno. Do deseti dnů vyjedou na řepku a obilniny.

„Ozimy poznamenaly holomrazy, museli jsme zaorat asi 35 hektarů pšenice. Výnosy nebudou nic moc. U jařin to vypadá na standard. S řepkou je to horší, výnosy budou mizerné. Místy je zmlazená. Počítáme tak se dvěma a půl tunami z hektaru," popsal situaci a dodal: „Modlíme se, aby vyšlo počasí a v průběhu sklizně nám nepršelo." Společnost obhospodařuje řádově 1200 hektarů, největší plochu zabírají obiloviny.

Zhruba na stejné ploše má zaseto i Agročas Částkov. Na největší ploše, na 400 hektarech, mají kukuřici. „Ta vypadá docela pěkně díky dešti a teplu. Ale loňských výnosů nedosáhneme, takové se povedou jednou za deset let. Ty letošní budou v lepším průměru," uvedl šéf Agročasu Miroslav Bečvář.

Se žněmi začnou do deseti dnů. „Holomrazy dost poškodily hlavně ozimou pšenici a tritikale, jařiny jsou díky vlhku a teplu lepší. V součtu počítáme s výnosem obilovin kolem 35 metráků z hektaru," uvedl Miroslav Bečvář. Agročasu nevyšla letos řepka. Poškodily ji mrazy, část jí zmladila. „Výnosy budou nízké a kromě toho bude obtížné ji sklízet, protože porost je nerovnoměrný," do­dal.

„V pátek už jsme začali se sklizní ozimého ječmene. Holomrazy úrodu ovlivnily, výnosy budou řádově o dvacet procent nižší, ale nic jsme nemuseli zaorávat," uvedl ředitel Agrotex Bor Jan Ryneš. Společnost hospodaří na více než 700 hektarech. „Jarní ječmen vypadá pěkně. Řepka zmladila, museli ji desinkovat, tedy mechanicky jí pomoci k dozrání. „V současnosti jsme půjčili techniku. Kombajny sklízely řepku na Litoměřicku, teď máme mlátičky na Vejprnicku. Ve středu se všechno vrátí a začneme se sklizní doma," dodal Jan Ryneš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info