Farmářské slavnosti vstupují do druhé poloviny

Seznámit návštěvníky s naším kulturním dědictvím a ukázat jim nefalšovaný život na dnešním venkově. Těmito slovy charakterizuje předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík smysl Farmářských slavností. Těší ho, že zájem o ně stále roste, když organizátoři přivítali na třech jarních akcích patnáct tisíc lidí. Pomocnou ruku podává i Ministerstvo zemědělství ČR.

Které důvody vás vedly k pořádání těchto slavností?

V Asociaci soukromého zemědělství dlouhodobě propagujeme tradiční selská hospodářství, která jsou úzce spojena s životem na venkově. Před deseti lety jsme proto začali pořádat soutěž Farma roku, kde každý rok představujeme pět nejlepších farem. Postupem času jsme došli k názoru, že by bylo dobré ukázat je i široké veřejnosti. Zvláště když se opět začal oživovat prodej ze dvora a farmářské trhy.

Jaké bývá složení návštěvníků?

Pestré, ale osobně mě těší, když mezi nimi vidím rodiny s dětmi. To je ta nejperspektivnější skupina, která si z pobytu na farmě může kromě příjemných zážitků odnést i zkušenost, jak vypadá skutečný život na statku.

Pro nejmenší je vždy připraven bohatý program ve formě her, zábavy a naučných stezek se záměrem představit jim naše národní bohatství, kulturní dědictví a zdravý životní styl v souladu s přírodou.

Podle čeho vybíráte jednotlivé hostitele?

Podle umístění ve zmíněné soutěži. Snažíme se, aby byly v různých koutech České republiky. Letos dostala prostor i Morava.

Můžete vyhodnotit ohlas, jaký vzbudily tři letošní první akce?

Nejvyšší návštěvnost zaznamenala farma Němcových v Radonicích u Prahy. Tam přišlo asi devět tisíc návštěvníků. Obzvláště zřetelně se ukázalo, že prezentace venkovského života prostřednictvím Farmářských slavností je správou cestou. Velký ohlas však měla i akce na statku Bůžkových v jižních Čechách. Tam si zájemci mohli prohlédnout supermoderní stáj se zhruba 130 kravami a ve většině případů vůbec poprvé obdivovat robotické dojení.

Slavnosti budou pokračovat i na podzim. Kam zavítají?

V sobotu 1. září se slavnost uskuteční v Pardubickém kraji, a to na klasické rodinné farmě zaměřené na rostlinnou výrobu, u Sochorových v Opatovicích nad Labem. Kromě koní zde návštěvníci zhlédnou i výstavu drobného hospodářského zvířectva.

Jistým exotickým prvkem tam jsou stará auta, veteráni, jejichž sbíraní je velkým koníčkem a vášní otce a syna Sochorových.

Ale to už bude pomalu čas burčáku a sklizně révy. Jsou vašimi členy i vinaři?

Kdo bude mít zájem blíže proniknout do tajů výroby výtečných moravských vín, neměl by si nechat ujít letošní pátou slavnost v sobotu 15. září ve vinařství rodiny Kosíkových v Tvrdonicích u Břeclavi. Kvalitu vín z Tvrdonic potvrzují ocenění na mnoha oblastních i mezinárodních výstavách.

Říkal jste, že letošní slavnosti jsou zrovna v polovině. Ve výčtu těch podzimních tedy ještě jeden díl chybí.

Letošní série se uzavře 6. října ve Středočeském kraji na farmě rodiny Peštových v Boru u Sedlčan. I tento statek má dlouhou historii a je zaměřen na chov mléčného skotu. Pokud tedy chcete nasát atmosféru venkova a prohlédnout si všechny kouty těchto farem, máte letos ještě tyto tři možnosti.

Jiné návštěvníky pak možná potěší možnost nákupu čerstvých potravin. Děti si znalosti o venkově mohou ověřit prostřednictvím úkolů na farmářské stezce.

termíny akcí

- 1. 9. Farma rodiny Sochorových, Opatovice nad Labem

- 15. 9. Vinařství rodiny Kosíkových, Tvrdonice u Břeclavi

- 6. 10. Farma rodiny Peštových, Bor u Sedlčan

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info