Schmallenberský virus také ve Švýcarsku

U dojnic ze dvou zemědělských podniků sídlících ve švýcarském kantonu Bern, u kterých se vyskytlo průjmovité onemocnění provázené horečkami, byl prokázán výskyt schmallenberského viru. To znamená, že se tento virus rozšířil i do Švýcarska a v průběhu příští zimy/předjaří by mohl vyvolat u skotu, ovcí a koz zvýšený počet porodů malformovaných plodů nebo potratů.

Schmallenberský vir, poprvé detekovaný v severním Německu v létě 2011, vyvolává neklid v celé Evropě. Švýcarsko dosud leželo přímo na jih od širokého pásu zemí postižených výskytem viru táhnoucím se přes celý kontinent od jihovýchodu po severovýchod. Dalo se tudíž předpokládat, že se případy budou šířit směrem na jih a na východ, tudíž také do Švýcarska. 

Federální veterinární správa vyzvala již v únoru 2012 všechny chovatele dobytka, aby hlásili výskyt potratů a vrozených vývojových vad u narozených mláďat. Vzhledem k tomu, že je schmallenberský virus přenášen do organismu krav, ovcí a koz prostřednictvím bodnutí krevsajících tiplíků (Culicoides), budou zřejmě chovatelé v krátké době vyzváni, aby během sezóny výskytu tiplíků věnovali zvýšenou pozornost také klinickým symptomům jakými jsou průjem, horečka, nechutenství a pokles mléčné užitkovosti vyskytnuvších se současně u více krav v jednom chovu a nápadné případy konzultovat s veterinárním lékařem.  

Do 18. července 2012 obdržet Ústav virových chorob a imunoprofylaxe (IVI) celkem podání z 62 zemědělských podniků z 18 různých švýcarských kantonů. Výskyt schmallenberského viru byl diagnostikován celkem u 65 zvířat: 28 jalovic, 23 ovcí a 14 koz. Nyní byl poprvé prokázán virus u krav na dvou farmách specializovaných na chov skotu v kantonu Bern. Onemocnění zvířat jejich chovatelé nahlásili, protože trpěli průjmem a horečkou.  

Skutečnost, zda je schmallenberský virus ve stádě aktivní nebo neaktivní je možné prokázat jedině přítomností virů nebo protilátek v krvi. Klinické symptomy u dospělého skotu nejsou vždy výrazné – většinou je možné je snadno přehlédnout. U dospělých malých přežvýkavců infekce probíhá převážně symptomaticky a projeví se teprve porodem mláďat postižených vrozenými vadami, porody mrtvých plodů nebo zvýšeným výskytem potratů.  

Je téměř nemožné dobytek před infekcí ochránit, protože ve volném prostoru není možné s tiplíky přenášejícími viry bojovat. Vakcinace dosud neexistuje. Dospělí jedinci se po prodělání infekce stávají imunní a malformace se u novorozených mláďat vyskytují pouze tehdy, pokud je plemenice infikována v průběhu první třetiny březosti. Vzniku malformací není možné zabránit, novorozenci postižení vývojovými vadami často nejsou životaschopní.  

Švýcarská veterinární správa bude situaci dále monitorovat, aby mohla včas odhadnout rozsah očekávaných porodů malformovaných a mrtvých plodů a s tím souvisejícíh hospodářských ztrát v zimní polovině roku. Kontrolní opatření nejsou plánována. Schmallenberský virus je pro člověka neškodný. 

Schmallenbergvirus auch in der Schweiz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info