Doplňky stravy a jogurty budou méně „zázračné“, EU chce pravdivé obaly

Výrobci musí podle nařízení Evropské unie do poloviny prosince změnit obaly a nápisy na nich tak, aby vyhověli zdravotním tvrzením povoleným Unií. Nejvíce se budou předělávat obaly na přípravcích pro zdravé klouby, oči či na hubnutí.

Sýry či mléka pro děti s nápisy "Vápník podporuje zdravý růst kostí" či jogurty a tvarohové dezerty s probiotiky upozorňující na posilování imunity zmizí do poloviny letošního prosince z obchodů.

Místo těchto tvrzení musí výrobci začít používat jiná, ne tak alarmující, pokud jde o účinky na vaše zdraví, či je úplně vymazat.

V ještě větší míře než potravinářů se tato změna dotýká výrobců potravinových doplňků, jako jsou nejrůznější přípravky, které mají vyostřit zrak, rozhýbat klouby či pomoci snadno zhubnout.

Seznam zdravotních tvrzení, kterým se všichni v Unii musí řídit, schválila Evropská komise letos v květnu po několikaleté debatě. Ze čtyř tisíc proklamací vědci zatím schválili jen 222 a ty se týkají hlavně vitaminů a minerálních látek. Ostatní dostaly červenou. Neznamená to, že taková látka je úplně bez vlivu na zdraví, ale vědci neuznali účinky za dostatečně průkazné.

"Přínosem bude určité omezení počtu tvrzení tak, že se v nich budou spotřebitelé lépe orientovat a mohou mít jistotu, že se opírají o konsenzus nezávislých odborníků Evropské unie a nikoli pouze o dílčí názor. Ten je někdy pravdivý, ale jindy spíše takový, že je přání otcem myšlenky," vysvětluje Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu, který provádí výklad zdravotních tvrzení.

Výrobci zároveň dostali čas do 14. prosince, aby přijatému seznamu svá tvrzení, reklamu či popisy na webu přizpůsobili.

Autor: Martina Patočková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info