Kvůli výskytu chloridů EU více hlídá prodej čerstvých potravin

Obchodníci z několika evropských zemí ohlásili nedávno zvýšený výskyt dvou chloridů v čerstvých potravinách, zejména ovoci a zelenině, který se podařilo objevit díky nové technologii. Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat proto dočasně zpřísnil pravidla pro jejich prodej. Podle odborníků se chloridy do potravin dostaly křížovou kontaminací v dodavatelském procesu.

Stálý výbor Evropské komise pro potravinový řetězec a zdraví zvířat (SCFCAH) včera (25. července) ohlásil dočasný zákaz na prodej čerstvých potravin s vysokým obsahem dvou substancí chloridu, které se používají pro desinfekci.    

V nedávné době se totiž tyto látky objevily v některých produktech v několika evropských zemích, jako je Belgie, Nizozemsko nebo Německo. Evropskou exekutivu na jejich výskyt upozornili prodejci potravin a německý Spolkový institut pro hodnocení rizik.

Výbor proto s platností od dnešního dne zakázal prodej čerstvého zboží, které obsahuje více než 0,5 mg/kg benzalkoniumchloridu. Již v polovině měsíce došel orgán ke stejnému rozhodnutí v případě podobné látky, didecyldimethylamoniumchloridu.

Obě látky se používají v čistících a dezinfekčních prostředcích a mýdlech. Jejich zvýšený obsah v potravinách může způsobovat alergické reakce projevující se na kůži, očích nebo v dýchací soustavě.

Dobré opatření

Obchodníci ze zmíněných zemí nedávno ohlásili, že v některých potravinách objevili chloridy v množství překračujícím doporučené limity. Podle německých úřadů může mít kontaminace souvislost s používáním chloridů v hnojivech a pesticidech. Zvýšený výskyt látek se prý podařilo odhalit díky nové technologii, kterou představila německá vědecká společnost Eurofins.

Vlastní aktivitu obchodníků s potravinami v této otázce ocenil Frederic Rosseneu z organizace Freshfel Europe, která zastupuje dodavatele a prodejce ovoce a zeleniny. Přivítal také rozhodnutí evropského regulačního orgánu.

 „Přijatá opatření dávají potravinářství dostatek času na to, aby mohly být prozkoumány případy křížové kontaminace a přijaty potřebné kroky,“ prohlásil.

Prostředky obsahující zmíněné látky se v Evropské unii nesmí používat přímo na čistění ovoce a zeleniny. Mohou být ale součástí dodavatelského řetězce.

„Řada společností je používá pro desinfekci svého vybavení. Pokud poté nedojde k řádnému opláchnutí vodou, mohou být kontaminovány potraviny, které se pak dostávají i do Evropy,“ uvedl portál věnující se tématu čerstvých potravin FreshFruitPortal.com.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info