Kvůli výskytu chloridů EU více hlídá prodej čerstvých potravin
26.07.2012 | Euractiv.cz
Obchodníci z několika evropských zemí ohlásili nedávno zvýšený výskyt dvou chloridů v čerstvých potravinách, zejména ovoci a zelenině, který se podařilo objevit díky nové technologii. Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat proto dočasně zpřísnil pravidla pro jejich prodej. Podle odborníků se chloridy do potravin dostaly křížovou kontaminací v dodavatelském procesu.
Stálý výbor Evropské komise pro potravinový řetězec a zdraví zvířat (SCFCAH) včera (25. července) ohlásil dočasný zákaz na prodej čerstvých potravin s vysokým obsahem dvou substancí chloridu, které se používají pro desinfekci.
V nedávné době se totiž tyto látky objevily v některých produktech v několika evropských zemích, jako je Belgie, Nizozemsko nebo Německo. Evropskou exekutivu na jejich výskyt upozornili prodejci potravin a německý Spolkový institut pro hodnocení rizik.
Výbor proto s platností od dnešního dne zakázal prodej čerstvého zboží, které obsahuje více než 0,5 mg/kg benzalkoniumchloridu. Již v polovině měsíce došel orgán ke stejnému rozhodnutí v případě podobné látky, didecyldimethylamoniumchloridu.
Obě látky se používají v čistících a dezinfekčních prostředcích a mýdlech. Jejich zvýšený obsah v potravinách může způsobovat alergické reakce projevující se na kůži, očích nebo v dýchací soustavě.
Dobré opatření
Obchodníci ze zmíněných zemí nedávno ohlásili, že v některých potravinách objevili chloridy v množství překračujícím doporučené limity. Podle německých úřadů může mít kontaminace souvislost s používáním chloridů v hnojivech a pesticidech. Zvýšený výskyt látek se prý podařilo odhalit díky nové technologii, kterou představila německá vědecká společnost Eurofins.
Vlastní aktivitu obchodníků s potravinami v této otázce ocenil Frederic Rosseneu z organizace Freshfel Europe, která zastupuje dodavatele a prodejce ovoce a zeleniny. Přivítal také rozhodnutí evropského regulačního orgánu.
„Přijatá opatření dávají potravinářství dostatek času na to, aby mohly být prozkoumány případy křížové kontaminace a přijaty potřebné kroky,“ prohlásil.
Prostředky obsahující zmíněné látky se v Evropské unii nesmí používat přímo na čistění ovoce a zeleniny. Mohou být ale součástí dodavatelského řetězce.
„Řada společností je používá pro desinfekci svého vybavení. Pokud poté nedojde k řádnému opláchnutí vodou, mohou být kontaminovány potraviny, které se pak dostávají i do Evropy,“ uvedl portál věnující se tématu čerstvých potravin FreshFruitPortal.com.
Další články v kategorii
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Právníci považují Babišův způsob řešení střetu zájmů za přijatelný (05.12.2025)
- Předvánoční novinkou Lesů ČR je prodej dárkových poukazů na zvěřinu a výrobky z ní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)

Tweet



