Lesy ČR dokončily úpravu Městeckého potoka ve Vojnově Městci

Lesy ČR úspěšně dokončily úpravu Městeckého potoka ve Vojnově Městci na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou. Úspěšnou rekonstrukcí koryta toku došlo až k dvojnásobnému zvýšení jeho průtočné kapacity. Touto rekonstrukcí tak byla zvýšena ochrana obyvatel před případnými povodněmi a významně bylo sníženo riziko ohrožení přilehlých nemovitostí. Celkové náklady na realizaci tohoto opatření činily 2,9 milionů korun.

Městys Vojnův Městec se nachází přibližně 8 km jižně od města Hlinska, mezi Žďárem nad Sázavou a Ždírcem nad Dobravou. Městecký potok je pravostranným přítokem Doubravy a plocha jeho povodí činí bezmála 11,4 km2.

Koryto toku bylo v minulých letech upraveno nesouvislým srubovým opevněním a příčnými prahy z kulatiny. Tato úprava byla již dožilá, docházelo k silné břehové i dnové erozi a sedimentaci splavenin, která v řešené trase toku výrazně omezovala jeho kapacitu. Nová úprava v délce 523 m navazuje na již upravenou část z roku 2008. Kapacita koryta byla novou úpravou ze stávající pětileté vody zvýšena na dvacetiletou. Koryto bylo stabilizováno příčnými kamennými pasy a kamennými prahy. Podélné opevnění koryta je řešeno těžkou kamennou rovnaninou. Ve spodní části úpravy je koryto tvořeno složeným profilem pro převedení větších průtoků. V tomto místě Lesy ČR rovněž plánují vybudovat dřevěný altánek, který bude hrazen z Programu 2020 – Zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů ČR.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info