Brazílie předstihne USA v produkci sóji

Poprvé v historii by měla Brazílie podle odhadů vyprodukovat větší množství sojových bobů než tradiční lídr Spojené státy.

Podle informací brazilské zemědělské poradenské společnosti Agroconsult poprvé v historii objem sklizených sojových bobů v zemi v běžném hospodářském roce předčí produkci Spojených států. S předpokládaným výnosem rekordních 83,1 milionů tun se Brazílie stane největším světovým producentem sóji. V loňském roce byla oseta sojovými boby celková plocha o rozloze 25 milionů hektarů, sucho na začátku letošního roku ale výnosový potenciál zmenšilo a zredukovalo sklizené množství na 66,4 mil. t. V letošním roce by mělo dojít k dalšímu nárůstu celkové výměry osevních ploch o 2,9 mil. ha na 27,9 mil. ha. Za předpokladu průměrných výnosů by mohla v příštím roce celková sklizeň dosáhnout asi 83,1 mil. tun. Pokud by se urodilo rekordní množství jako v roce 2010/11, mohla by se domácí produkce vyšplhat až na 86,9 mil. ha. 

Brasilien übertrifft USA als bislang größten Sojabohnenproduzenten

www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info