Kontrola v Budvaru spěje do další etapy. Na tahu je Bendl

Několikaměsíční spor mezi ministrem zemědělství Petrem Bendlem s vedením Budějovického Budvaru se posouvá do dalšího kola. Dnes pivovaru vyprší lhůta pro podání námitek k průběhu a výsledkům kontroly, kterou poslal Bendl do Budvaru na začátku února letošního roku. O oprávněnosti námitek pak rozhodne samotný Bendl a jeho závěry posvětí či "vybrousí" dozorčí rada podniku. Její předseda Jan Procházka však neočekává, že by kontrola objevila nějaká závažná pochybení při vedení podniku.

Vedení Budvaru se k průběhu kontroly ani k předběžným výsledkům nechce vyjadřovat. "Až do ukončení kontroly budeme dodržovat moratorium na informace a k výsledkům kontroly se nebudeme vyjadřovat. Kontrola bude ukončena až rozhodnutím ministra o našich námitkách," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí Budvaru Petr Samec. Zároveň potvrdil, že dnešní den je posledním dnem pro podání námitek proti výsledkům či postupu kontroly. "Ano, nějaké námitky jsme podali," potvrdil Samec. Kolik jich bylo a čeho se týkaly však neupřesnil.

Konec kontroly v Budvaru potvrdilo i ministerstvo zemědělství. "Ministerstvo zemědělství ukončilo kontrolu v národním podniku Budějovický Budvar tento měsíc. Nyní běží stanovená lhůta k podání námitek, o nichž následně rozhodne ministr zemědělství," uvedla Kateřina Böhmová, vedoucí odboru komunikace na minsiterstvu. "Procesní zjištění v protokolu o kontrole poté projedná dozorčí rada, jejímž úkolem také bude případné nastavení nápravných opatření," dodala.

Procházka: Nebylo nalezeno nic hrozného

Předseda dozorčí rady Budvaru, ekonom a člen NERV Jan Procházka očekává, že bude v brzké době svolána mimořádná valná hromada podniku. "Očekávám, že se tak stane v první polovině srpna," řekl Procházka on-line deníku TÝDEN.CZ. Podle jeho slov ale žádné velké změny či zemětřesení v podniku neočekává. "Podle mých informací by tam neměla být nalezena žádná hrůza. Nečekám žádné extra změny," dodal.

Podle spekulací médií poslal Bendl do Budvaru kontrolory kvůli tomu, že mu byla trnem v oku široká autonomie vedení pivovaru při nakládání s finančními prostředky. Ministr rovněž nebyl spokojen s liknavým řešením sporů o známku Budweiser s americkým pivovarem Anheuser Busch. Kvůli těmto důvodům se netajil chutí sesadit šéfa pivovaru Jiřího Bočka, který podniku šéfuje již přes dvacet let. Na Bočkovu stranu se však postavil českobudějovický primátor i hejtman kraje, kteří uvedli, že ředitel vede pivovar dobře.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info