Emco chce na Litoměřicku nabrat až 91 lidí na výrobu cereálií

Výrobce cereálií Emco plánuje stěhování svých výrobních kapacit. V Bohušovicích nad Ohří chce postavit novou výrobní halu za zhruba 150 milionů, zároveň ale postupně opustí provozy v Brně a v Bohumíně. Vyplývá to z vyjádření, které dnes ČTK poskytl zástupce firmy Pavel Mráz. Hala v Bohušovicích podle něj vyjde i s technologiemi na zhruba 150 milionů korun a v několika fázích nabere až 91 zaměstnanců. Zprovoznění haly předpokládá firma na začátek roku 2014.

Emco je česká firma, kterou založil po roce 1990 obchodník Zdeněk Jahoda. Teď firma uvádí, že má i s pobočkami po světě zhruba 200 zaměstnanců a obrat k jedné miliardě korun ročně. Zhruba polovina výroby jde na export. Současné výrobní kapacity začaly vznikat před 12 lety - v roce 2000 v Bohumíně a o rok později v Brně. Pak se firma zaměřila na západní polovinu republiky - v roce 2007 s podporou z evropských dotací přestavěla na výrobní závod bývalou šlechtitelskou stanici v bohušovické části Hrdly, pak koupila i ovesný mlýn ve Vřescích u Tábora.

Teď chce firma soustředit výrobu do Bohušovic. Stavbu nové haly už začala připravovat - v polovině července požádala o ekologické povolení a začátkem roku 2014 chce začít vyrábět. "Ten záměr je velmi reálný, v únoru snad budeme mít stavební povolení a do konce roku 2013 chceme halu postavit," řekl ČTK Mráz.

Nová hala má podle odhadů stát i s technologiemi zhruba 150 milionů korun a každou hodinu bude vyrábět zhruba 1,5 tuny výrobků. Podle dokumentace dodané při žádosti o ekologické povolení má bohušovický závod zaměstnávat až 130 lidí, z toho 91 v novém provozu. Kolik z nich firma v regionu s desetiprocentní nezaměstnaností skutečně nabere, to se ale ještě neví, protože část z nich zřejmě přejde ze starého provozu.

Dokumentace zároveň hovoří o tom, že se v Bohušovicích budou vyrábět cereální sušenky, pečené a sypané müsli a také cereální kaše, na něž si výrobní linku přiveze firma z jiného závodu. Jde zřejmě o Bohumín. Mráz to ČTK potvrdil. "Cílový stav jsou jen Hrdly a Vřesce," řekl a dodal, že firma má v plánu i stěhování z Brna. Vše je podle něj ale záležitostí několika příštích let, protože náběh výroby v Bohušovicích bude postupný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info