Souhrn událostí uplynulého dne – 1.8.2012

Zákaz dovozu živých zvířat z EU Rusko nezruší

Rusko odůvodnilo prodloužení platnosti zákazu importu živých zvířat z EU neposkytnutím požadovaných dodatečných bezpečnostních garancí ze strany EU. Výsledkem dvoudenních jednání s představiteli Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele (DG SANCO)zůstává i nadále v platnosti.

MZe podalo trestní oznámení kvůli aféře s polskou solí

Ministerstvo zemědělství (MZe) podalo začátkem týdne u Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli aféře s technickou solí v polských potravinách. ČTK to dnes řekl mluvčí MZe Jan Žáček. Úřad doufá, že s pomocí vyšetřovacích orgánů se česká strana konečně dozví jména nebezpečných výrobků, které mohly skončit v tuzemských obchodech.

Letošní sklizeň obilí bude nižší více než o pětinu, odhadují statistici

Letošní sklizeň základních obilovin bude patrně o více než pětinu nižší než před rokem. Podle předběžných čísel druhého letošního odhadu Českého statistického úřadu se urodí o 100.000 až 200.000 tun obilí méně, než předpokládal první odhad zveřejněný začátkem července. Podle prvního odhadu ČSÚ by pěstitelé mohli sklidit o skoro 19 procent méně obilí než loni.

Na Šumavě padne tisíc hektarů mladého lesa

Na podzim by se mělo v šumavském národním parku opět kácet. Padne zhruba tisíc hektarů mladého lesa vzniklého v posledních třech desetiletích, takzvaných sukcesí. Na nich lidé dříve hospodařili, ale když odešli, začaly postupně zarůstat. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN).

Středočeští vinaři po loňských ztrátách očekávají solidní úrodu

Středočeští vinaři očekávají i přes ztráty způsobené mrazem a plísněmi solidní úrodu. Po loňské katastrofální sezoně, kdy většina vinic na jaře zmrzla, tak přichází lepší rok. Kvůli teplu a dešťům v posledních týdnech musí nyní hrozny více chránit proti chorobám. Podle zjištění ČTK by sběr letos mohl začít dříve než obvykle.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info