Slavnosti Jídlo z blízka letos přilákaly rekordní počet hostů

Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka přilákaly do třinácti brněnských restaurací za tři týdny téměř dva tisíce lidí. Další stovky přišly na doprovodné akce. Zájem byl oproti loňsku více než dvojnásobný.  

Slavnosti Jídlo z blízka si v Brně získaly oblibu. Do loňského ročníku se přihlásilo šest restaurací, letos se zúčastnilo třináct podniků. Zatímco vloni restaurace nabízely menu připravená ze sezónních ingrediencí od místních producentů deset dní, letos se akce rozšířila na celé tři červencové týdny.„Připravovat pokrmy z čerstvých farmářských surovin je sice náročnější, zejména na komunikaci a plánování s farmáři, ale vyplácí se to. Zapojené restaurace si opět potvrdily, že lidé na „jídlo z blízka s příběhem“ slyší,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla“.

Vybrané podniky v Brně tři týdny nabízely jedinečná tříchodová menu vonící tradicí, kvalitou a regionem. V nabídce byli pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo letní ovoce a zelenina. Slavností se zúčastnily brněnské restaurace Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

Veliký zájem byl také o doprovodný program, který navštívilo přes 600 hostů. Návštěvníci se od farmářů, řezníků, vinařů či cukrářů dozvěděli, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. „Ochutnávky i praktické dílny se letos setkaly s ještě větším zájmem než v prvním ročníku, některé byly beznadějně obsazeny již před zahájením Slavností. Bleskově mizela místa například na akce o pěstování bylinek, zpracování stařeného hovězího, tradiční zabijačce, pečení taženého štrúdlu nebo na setkání s kulinářskými hvězdami – Johannem Reisingerem, Ditou Pecháčkovou, Janou Florentýnou Zatloukalovou či Martinem Škodou,“ dodává Lucie Frgalová.

Slavnosti Jídlo z blízka jsou jediným foodfestivalem v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ použitých surovin a představují jednu z největších gastronomických událostí na jižní Moravě.

Poskytují prezentaci regionálním potravinářským výrobkům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví. V neposlední řadě pak přinášejí Brňanům a tuzemským i zahraničním návštěvníkům lákavý a nezapomenutelný letní program.

Osobní záštitu nad slavnostmi Jídlo z blízka převzal ministr zemědělství Petr Bendl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info