Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 8. 2012

Plocha pro pěstování brambor se meziročně snížila o 11 pct

Bramborami je letos v Česku osázeno včetně ploch na zahrádkách domácích pěstitelů přibližně 30.600 hektarů, což proti loňsku představuje snížení o 11 procent. Brambory letos mají kvůli počasí nižší nasazení hlíz, zatím lze očekávat průměrné výnosy. ČTK to dnes řekl tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček.

Zemědělci zvýšili spotřebu hnojiv

Čeští zemědělci loni o desítky procent zvýšili spotřebu průmyslových hnojiv a látek na ochranu rostlin. Vyplývá to z údajů uvedených v loňské Zprávě o stavu zemědělství. Ekologům se tento fakt nelíbí navzdory tomu, že spotřeba hnojiv zůstává zhruba poloviční než před rokem 1990 a výrazně zaostává za západní Evropou.

Agrární komora: Slabá sklizeň sníží rentabilitu živočišné výroby

Zemědělci, kteří jsou zatím přibližně ve čtvrtině žní, odhadují, že letošní sklizeň bude až o pětinu nižší než dlouhodobý průměr. Na domácí spotřebu to stačí, výpadek ale ovlivní rentabilitu živočišné výroby, řekl ve středu Josef Kubiš, předseda komoditní rady pro obiloviny z Agrární komory. "Na domácí spotřebu se urodí dost, ale je třeba, aby se zabezpečil dostatek suroviny.

MfD: Z mlékárny v Moravských Budějovicích bude pivovar

Po více než 90 letech budou mít Moravské Budějovice opět pivo z vlastního pivovaru. Už příští rok by se mělo začít vařit v prostorách tamní bývalé mlékárny. Její majitel, akciová společnost Jaroměřická mlékárna, se definitivně vzdal myšlenky obnovit ve městě výrobu mléčných produktů. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Nechcete rozmrazené pečivo? Vezměte si do obchodu lupu

Ministerstvo zemědělství zaznamenalo během prvního dne platnosti nové vyhlášky o označování rozmrazovaného pečiva v obchodech pět podnětů od zákazníků, kteří upozorňovali Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci na nedodržování předpisu. Lidé si stěžují například na příliš malé písmo u povinného značení či jeho úplnou absenci.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info