Češi jedí více zeleniny než dříve a naučili se vyhýbat tučným masům
03.08.2012 | Mediafax
Lidé v České republice za posledních 20 let omezili tučná masa, jedí více ryb, zeleniny a ovoce. Přesto se zvyšuje počet dospělých, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, a to kvůli zvětšování porcí a také zvyšování počtů chodů, vyplývá z výzkumu zveřejněného ve čtvrtek Fórem zdravé výživy.
"Velikost porcí je často nadbytečná a není to pouze trendem zařízení rychlého občerstvení, ale i domácností. Lidé jsou zvyklí na velké porce z restaurací, a tak si i doma dají více knedlíků," říká nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Jídla se také posouvají do večerních hodin. "Začíná se stávat také tradicí, že dříve obvyklou polévku a hlavních chod si doplňujeme o předkrm a moučník," doplnila odbornice na výživu. Prioritou se také stává cena a nikoli kvalita a narůstá používání nevhodných úprav pokrmů - grilování, smažení a restování.
Kromě kvantity jídla se velký problémem také stává množství nasycených mastných kyselin (SAFA) v potravinách. "Výrobci se stále častěji z ekonomických důvodů uchylují při výrobě potravin ke kokosovému a palmojádrovému oleji s vysokým obsahem SAFA, což vede k vyšší náchylnosti k srdečně-cévním onemocněním," informovala Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin na VŠCHT v Praze. Zdrojem SAFA se stávají výrobky, které vypadají jako čokoláda, ale místo kakaového másla obsahují jiné tuky. Nezdravé je také trvanlivé pečivo s náplní nebo polevou, polevy na müsli tyčinkách nebo většina sušených sojových nápojů.
"Přesvědčovat naši populaci o omezení živočišných tuků je sice důležité, ale musíme zároveň nabídnout vhodnou alternativu. Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvíce nesníží," dodává Jan Piťha, vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražském IKEM.
Odborníci doporučují proto vyměnit k snídani pomazánkové máslo za lučinu nebo čerstvý sýr. K obědu si například místo smaženého karbanátku raději maso podusit a do bramborové kaše si přidat místo másla kvalitní margarín. Místo limonády raději zvolit stoprocentní ovocný džus ředěný vodou. Ke svačině si dát uzenou makrelu, plátek libového masa nebo šunku s vysokým obsahem masa. K večeři se nepřecpávat a dát si například pomazánku připravenou z tvarohu a kvalitního margarínu, ochucenou česnekem.
Fórum zdravé výživy se snaží vzdělávat co nejširší veřejnost ve věci zdravého životního stylu a také poskytuje poradenské služby v orientaci v nabídce potravin a nápojů. Mezi zásadní cíle patří zejména praktické rady.
Další články v kategorii
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Právníci považují Babišův způsob řešení střetu zájmů za přijatelný (05.12.2025)
- Předvánoční novinkou Lesů ČR je prodej dárkových poukazů na zvěřinu a výrobky z ní (05.12.2025)
- Pořadatelé oznámili jména šesti finalistů soutěže Vinařství roku (05.12.2025)

Tweet



