Nová vyhláška o pečivu: Místo džemů se smějí používat náhražky!

Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.

Vyhláška tak například už nepožaduje, aby náplň v pečivu byla pouze marmeláda. Nyní jsou už povoleny i ovocné pomazánky. Zatímco džem totiž musí obsahovat nejméně 35 procent ovocné složky, 
u ovocné pomazánky žádný limit stanovený není.

Mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček tvrdí, že vyhláška reaguje na technologický vývoj. Umožňuje používat v jemném pečivu náplně s prodlouženou dobou trvanlivosti.

Někteří pekaři však osvědčené náplně neopustí. „Ovocnou pomazánku do koblih rozhodně dávat nebudu, protože už by to nechutnalo jako kobliha," uvedl včera majitel pekárny v Liberci Jiří Bláha. Nicméně volnější pravidla pro náplně v pečivu jako problém nevidí. „Pekaři, kteří chtějí šidit, budou šidit pořád," vysvětlil.

Lukáš Zelený z časopisu dTest ovšem předpokládá, že se řada pekařů bude snažit volnější vyhlášky využít. „Už teď se pekaři snaží ošidit těsto nebo marmelády, tak proč by toho nemohli využít teď," míní Lukáš Zelený.

Nejde ovšem pouze o marmelády v koblihách. Od začátku srpna budou moci mít více vody nesušené těstoviny. Ještě před několika dny mohly obsahovat nanejvýš třicet procent vlhkosti. Novou vyhláškou tento limit padá.

Tudy cesta nevede

Jiří Bláha se nebojí, že by tímto předpisem byla uvolněna stavidla a český trh by zaplavilo pečivo s náhražkou džemu. Pekaři totiž tvrdě bojují o své místo na slunci 
a ztráta zákazníků by je mohla bolet. „Většina pekařů v současné době přichází na to, jak být jiný, chtějí vydělat tím, že budou dělat kvalitní výrobky. Ovocná pomazánka místo marmelády? Tudy cesta nevede," tvrdí majitel pekárny.

Spotřebitelům ale doporučil, aby se v obchodech ptali, jakou náplň nakupované pečivo obsahuje. S tím souhlasí 
i Lukáš Zelený, podle něhož by tyto informace měli poskytovat už sami prodejci. „Jestli je v pečivu náhražka, spotřebitel by se to měl dozvědět," dodal.

Podle Jana Žáčka lidé o informace nepřijdou. „Přestože není pro výrobu ovocných pomazánek stanoven podíl ovocné složky, je výrobce povinen na obale uvést podíl ovoce použitého při jejich výrobě, takže lidé budou mít informaci o složení náplně v pečivu," dodal.

Místopředseda představenstva Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Roman Tiesler: Náplň není problém, ale dovoz levného zmrazeného pečiva z Polska ano

Pekaři už budou moci do jemného pečiva dávat ovocné pomazánky místo marmelád. Místopředseda představenstva Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Roman Tiesler se ovšem domnívá, že většina pekařů nebude zákazníka šidit, protože si nemohou dovolit o něho přijít.

Nová vyhláška umožňuje, že v jemném pečivu už nemusí být jenom džemy nebo marmelády. Nebudou toho pekaři zneužívat?

Nedokážu hovořit za všechny pekaře. Jako v každém řemesle jsou poctiví 
a nepoctiví řemeslníci. Firmy, které se dosud chovají poctivě, budou se chovat poctivě i nadále, to žádná vyhláška nezmění. Je ovšem možné, že se někteří pekaři vydají levnou diskontní cestou, protože pečivo je pro zákazníky stále tahákem a ve spotřebním koši je to citlivá položka. Potom jsou pekaři, kteří se vydali cestou maximální kvality, a ti si nedovolí zákazníka ztratit. To je případ i naší firmy. Nechceme zákazníka ztratit, tak nás takové věci ani nezajímají. Kdo chce lidi napalovat, tak je napalovat bude.

Zmínil jste, že se pekaři mohou vydat vlastně dvěma směry. Kterých je podle vás více?

Co znám většinu svých kolegů, tak chtějí vyrábět kvalitní výrobky z nejlepších náplní. Spíš bychom potřebovali, aby nás obchodníci netlačili směrem dolů s cenami, aby nám umožnili do pečiva dávat ty nejlepší suroviny 
a také aby nám zbyla nějaká přidaná hodnota. Tím bychom mohli investovat do strojů nebo do lidí.

Do Česka se dováží velké množství pečiva, které se pak rozmrazuje. Je to i případ třeba koblih?

Většina koblih v supermarketech je dovezena zamrazená ze zahraničí a ve skladech se nechává povolit. To je větší problém, než jestli někdo dává takovou nebo makovou náplň. Když obchodník není ochoten dát více peněz za koblihu, nedivte se výrobci, že použije horší suroviny. Zejména dovoz z Polska představuje velký problém. Naštěstí naši zákazníci už začínají vyžadovat české zboží. Proč bychom si měli vozit nějaké zamrazené pečivo, když jej umíme vyrobit tady. Copak je polský pekař lepší než český? Kvalitu ale ať posoudí zákazník nebo kontrolní orgány. Když ovšem pekař přiveze čerstvou koblihu a odveze na prodejnu, musí být vždy lepší než kobliha, která je třeba půl roku zamrazená.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info