Česko je makovou velmocí, pěstitele však ohrožuje vysoký dovoz

Čeští zemědělci dominují světovému trhu s potravinářským mákem. Vysoké výkupní  ceny a velká poptávka v zahraničí jim až doposud zaručovaly stabilní zisky. V  posledních dvou letech však jejich postavení ohrožují rostoucí dovozy  farmaceutického máku ze Španělska, Maďarska či Austrálie.

Farmaceutický mák obsahuje více morfinu a čeští pěstitelé ho označují za  odpad.

"Dovozy potravinářských máků by nám nevadily. Vadí nám však dovoz technických  máků, které se začínají míchat s naším potravinářským mákem a dále se vyvážejí  jako český mák," vysvětluje Jaroslav Mikoláš, jednatel společnosti Lupofyt,  jednoho z nejvýznamnějších pěstitelů máku.

Tato praxe kazí českým pěstitelům jméno v zahraničí, především je však směs  farmaceutického a domácího máku výrazně levnější a nedokážou jí konkurovat.  Například kilo máku z Austrálie stojí kolem 14 korun. "Výrobní cena domácího  máku je kolem 25 korun, při neúrodě, jako byla ta letošní, to bývá i 30 korun," srovnává Jaromír Gec, ředitel  největšího zpracovatele máku v Česku, společnosti Ireks Enzyma. Osevní plochy  máku se tak rok od roku zmenšují.

Pěstitelé máku proto chtějí prosadit změnu legislativy, která by stanovila  maximální přípustný obsah morfinu pro mák, který může být použit v  potravinářství. A ministerstvo zemědělství jim v tom chce vyjít vstříc. Pokud  vše půjde hladce, mohla by nová pravidla platit už od příštího roku.  "Ministerstvo připravilo novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší  obsah morfinu v semeni máku na 25 miligramů na kilogram," uvedl mluvčí  ministerstva Jan Žáček.

Buchta s mákem není  LSD

Agrární analytik Petr Havel ovšem připomíná, že zatím nikdo jasně neurčil, že  by kvůli vyššímu množství morfinu byl mák škodlivější nebo méně kvalitní.

"Absolutně nehrozí, že stimulační účinky dovozového máku by po snědení jedné  buchty byly stejné jako po LSD," uklidňuje Havel. Čeští spotřebitelé jsou známí tím, že před kvalitou v řadě případů dávají přednost ceně. Stejně jako u  jiných výrobků i u máku má proto konečné slovo spotřebitelská poptávka.

Nikdo zatím navíc netuší, jestli směs farmaceutického a potravinářského máku  obsahuje i české pečivo. Podle pěstitelů jde většina směsí na vývoz do zemí  na východ od Česka. Jestli je odebírají i domácí pekárny a prodejci, ale buď nevědí, nebo to nechtějí komentovat.

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy  inspektoři mák v pekárnách a jiných potravinářských provozech pravidelně kontrolují. "Odhalili jsme řadu pochybení, ale především se jednalo o nevhodné  skladování," říká Kopřiva. Zároveň však dodává, že inspekce se na kontrolu  morfinu v máku nijak nespecializuje. Dosud totiž neměla žádný důvod.

Mák v Česku

Mák se na území České republiky ve velkém pěstuje od počátku 19.  století. Po roce 2004 přišel obrovský skok a mák se začal pěstovat na více  než 60 000 hektarech. Jeho pěstování postupem let nahradilo plodiny regulované  legislativou Evropské unie, ke kterým patřila například cukrovka. Téměř všechna produkce je určena pro potravinářství, makovice se pak v menším  množství používá také ve farmacii.

Zdroj: Wikipedia

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info