Čeští zemědělci zasažení suchem žádají ministerstvo zemědělství o příslušná opatření

O adekvátní opatření ze strany ministerstva zemědělství žádají suchem sužovaní zemědělci. Podle středečních informací Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu není část českých zemědělských podniků schopna bez pomoci státu přežít.

V současné době zemědělci z Břeclavska dokončují sklizeň obilovin a například výnosy ozimé pšenice se pohybují pouze na úrovni od jedné do dvou tun na jeden hektar. V loňském roce přitom výnos ozimé pšenice překročil hranici šesti tun na hektar.

"V letošním roce je hospodaření zemědělců v okrese Břeclav výrazně ovlivněno nepřízní počasí, zemědělce zasáhlo nejen sucho, ale také zimní a jarní mráz," uvedl předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda.

Podle jeho slov očekávaný výpadek jenom v okrese Břeclav činí zhruba jednu miliardu korun, obdobná situace je přitom i v části okresu Brno-venkov a v okresech Znojmo a Hodonín.

Farmáři proto na ministerstvech zemědělství a financí požadují například dřívější výplatu dotací, podporu při použití rezerv z Lesů ČR nebo odpuštění záloh na daně ze zisku. V neposlední řadě by podle předsedy Hajdy zemědělcům pomohlo, kdyby se česká vláda zasadila o projednání celé situace v Bruselu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info