Co je to český modrý mák?
09.08.2012 | Agris
Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v Českých zemích více než tisíciletou tradici. Historicky byl mák setý pěstován a využíván primárně jako olejnina, potravina. Okrajově se uplatnily v lidovém léčitelství výluhy a tinktury z tobolek jako analgetikum (anodinnum) a hypnotikum. V historické literatuře nebylynalezeny žádné záznamy o systematickém zneužívání této kulturní rostliny na území České republiky. Až dosud mák setý nemá na české drogové scéně žádné významné postavení. Protože v ČR pěstované odrůdy jsou máky olejné, tedy jednoznačně orientované na produkci kulinárně hodnotného olejnatého semene a proto mají řádově nižší obsah morfinových alkaloidů ve slámě, než odrůdy specializované pro farmaceutické zpracování, jaké jsou pěstovány např. v Maďarsku, Francii, Španělsku, Austrálii, Velké Británii nebo Indii.
V České republice jsou dosud téměř výhradně pěstovány tradiční máky modré pro mimořádně chuťově hodnotné olejnaté semeno. Tento mák je významnou potravinou v národních kuchyních především slovanských a sousedících středoevropských zemí.
Český mák je charakteristický významným obsahem dieteticky složek.
1 kg makového semene obsahuje přibližně:
440 g bílkovin
211 g vody
50 g anorganické látky, především Ca, Mg
62 g vlákniny
236 g sacharidů
Vedle toho mák obsahuje 46 – 50 % oleje, jehož významnou složkou jsou dieteticky velmi hodnotné nenasycené mastné kyseliny. Mák dále obsahuje směs alfa, beta a gama ferolů tj. látek s e silnými antioxidačními účinky ze skupiny vitaminů E,kyselinu pantotenovou, niacin a thyamin.
Správně sklizený a kvalitně vyčištěný mák z odrůd vypěstovaných v ČR nemůže být zdrojem kontaminace morfinovými alkaloidy v rozsahu, který by mohl mít nežádoucí farmakologický účinek na lidský organismus a vytvářel zdravotní rizika pro normálního konzumenta potravinářských výrobků obsahujících tuto olejninu.
Kvalitativní normy uplatňované v obchodě s potravinářským mákem pocházejícím z ČR tak jak jsou uplatňovány v evropské praxi prakticky vylučují zdravotní rizika a SPZI věnuje této okolnosti značnou pozornost.
Zásadníproblém je:
1.Dovoz technického- nepotravinářského mákového semene primárně neurčeného pro kulinární účely, vzniklého jako odpad z výrob farmaceutického průmyslu, pro který jsou specializované technické odrůdy Máku setého ( Papaver Somniferum L.) legálně pěstovány s cílem isolovat z makové slámy (makoviny), zejména pak z vyprázdněných makových tobolek morfinové alkaloidypro výrobu léčiv. Jen za leden a únor 2012bylodoČRdovezeno1 400t technických máků z Maďarska, za deklarovanou cenu 17.-Kč/kg, ze Slovenska za 3,60 Kč/kg (!!!) Z Austrálie 125t za 12,88 Kč/kg a to včetně nákladů na dopravu!
2. Takto získané semeno máku nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku, je ale jakožto odpad vždy levnější, neboť ekonomika pěstování technických odrůd stojí na ceně izolovaných morfinových alkaloidů.
3. Povrch makových semen technických odrůd je kontaminován zpravidla řádově vyšším obsahem morfinu a jeho derivátů, než je tomu u registrovaných potravinářských odrůd pěstovaných v ČR.
4. Pro svou extrémně nízkou cenu jsou technické máky dováženy některými obchodníky do ČR, kde jsou míchány s potravinářskými máky z domácí produkce a jako zboží „české provenience“ s vysokým ziskem za relativně nižší pořizovací cenu exportovány na tradiční vývozní trhy ČR.
5.Důsledkem je postupná ztráta goodwillu českého máku na zahraničních trzích a neschopnost českých producentů konkurovat cenám, které jsou pod úrovní nákladů na pěstování potravinářských odrůd v ČR.
6. Ztrácíme tak nejen z pohledu ekonomiky rostlinné výroby, ale také velmi důležitou meziplodinu, přicházíme o důležitý biodiverzitní článek a v neposlední řadě i významný a pro náš venkov dříve tak typický krajnotvorný prvek.
6.Otázka zní, jak velký je rozdíl mezi vuřtem osoleným technickým chloridem sodným a mákem bez chuti s vysokým obsahem morfinových alkaloidů?
Plochymákuv ČRprudceklesají:
Tab.1. Plochy a produkce máku -
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 |
Osevní plocha ha 57 785 56 914 69 793 52 465 51 100 31 000 18 363 |
Výnos t/ha 0,55 0,59 0,75 0.63 0,50 0,85 |
Produkce máku ( t) 31 591 33 755 52 113 33 741 25 469 26 350 Export ( t ) 28 456 30 350 33 600 28 840 23 751 26 000 |
zdroj ČSÚ
Odhad produkce 2012 cca 9 000t
následné míchání a export vydávaný za „český mák“, ať již prostřednictvím v České republice, nebo v Polsku působících obchodních firem.
Tab.2. Dovozytechnickýchmákůodpadajícíchz farmaceutickýchvýrobdoČR 2009-20011
Země Množství ( t ) Cena (Kč/kg)
2009 2010 2011 2009 2010 2011
Austrálie 0 0 1 417 15,30
Španělsko 0 1 058 1 079 25,80 20,40
Holandskoxx 6 29 288 45,30 35,40 19,50
Francie 126 388 207 16,80 15,50 15,60
Turecko 0 200 170 27,80 20,60
Maďarsko 144 868 525 28,90 28,10 26,23
Slovenskox 486 484 254
Ostatní 630 741 208
Celkem 1 672 4 138 4 321
x – Převážně reimporty technických máků z Maďarska
xx- Reimporty technických máků ze Španělska
Další články v kategorii
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)
- Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato (19.04.2024)