Lesy ČR vybudovaly u jihočeského hradu Velešín nový dřevený most

Lesy ČR právě v těchto dnech dokončily zhruba deset měsíců trvající výstavbu zcela nového dřevěného mostu, který spojuje předhradí a hlavní část hradu Velešín. Ten se nachází nad hladinou Římovské přehrady, pouhý jeden kilometr od jihočeské obce stejného jména v okrese Český Krumlov. Do výstavby mostu Lesy ČR investovaly milion korun a to v rámci Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.

Nový most přirozeně zapadající do zdejší půvabné krajiny je 37 metrů dlouhý a výška nad nejnižším bodem hradního příkopu činí téměř 8 metrů. Na výstavbě mostu s Lesy ČR spolupracovaly obce Velešín a Svatý Jan a také sdružení Hrady na Malši.

Turisté a návštěvníci lokality díky Lesům ČR získali ke zřícenině se zbytky opevnění, zdí a bašty lepší přístup. Před vybudováním mostu totiž museli sestupovat do příkopu a pak k objektu šplhat.

Velešín je jedním z prvních kamenných královských hradů v Čechách a pyšní se zbytkem románsko¬gotické kaple. Je oblíbeným místem výletů stále většího množství návštěvníků.

V Hradci Králové 9. srpna 2012

Zbyněk Boublík Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p. Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření. 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info