Souhrn událostí uplynulého dne – 9.8.2012

Světové ceny potravin stouply, FAO varuje před možnou krizí

Světové ceny potravin se v červenci vrátily k růstu po předchozích třech poklesech za sebou. Oznámila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Varovala rovněž, že existuje nebezpečí vzniku nové potravinové krize, pokud začnou země omezovat export.

Ministerstvo zemědělství chce z dotací EU podpořit farmáře

Ministerstvo zemědělství nejspíš bude od roku 2014 podporovat z evropských peněz rozvoj obchodů zaměřených na prodej výpěstků drobných zemědělců a potravin od regionálních malovýrobců. Při otevření farmářské prodejny Český grunt v Kladně to naznačil ministr Petr Bendl (ODS).

Rostou všechny druhy hub, někde je jich ale více

V lesích a na loukách rostou v současné době prakticky všechny druhy a skupiny hub, jsou ale oblasti, kde jich houbaři najdou více, nebo naopak méně. Například ve Středočeském kraji nových plodnic ubylo, v západních a jižních Čechách rostou dál, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Čeští zemědělci zasažení suchem žádají ministerstvo zemědělství o příslušná opatření

O adekvátní opatření ze strany ministerstva zemědělství žádají suchem sužovaní zemědělci. Podle středečních informací Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu není část českých zemědělských podniků schopna bez pomoci státu přežít. V současné době zemědělci z Břeclavska dokončují sklizeň obilovin.

Co je to český modrý mák?

Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v Českých zemích více než tisíciletou tradici. Historicky byl mák setý pěstován a využíván primárně jako olejnina, potravina. Okrajově se uplatnily v lidovém léčitelství výluhy a tinktury z tobolek jako analgetikum (anodinnum) a hypnotikum.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info