Plodiny v ohrožení. Je na řadě mák?

Rčení, že je něčeho jako máku, už přestává platit. Jaroslav Mikoláš, který pěstuje mák už dvaatřicet let, o tom ví své. „Je to pro mě srdeční záležitost. Ale je o něj menší zájem, tím klesá odbyt i jeho cena," říká ředitel jedné z nejvýznamnějších českých firem, která se pěstováním máku zabývá. O to smutnější je pro něj pohled na česká pole, na nichž je této plodiny čím dál méně.

Mák by se tak mohl zapsat na pomyslný seznam ohrožených druhů. Je totiž v řadě dalších tradičních plodin, které čeští farmáři opouštějí.

Člen komoditní rady Agrární komory Josef Kubiš v tom ovšem vidí přirozený vývoj. „O len už není takový zájem, protože ho nahrazují umělá vlákna, která jsou levnější. Brambory se sem levněji dováží z celého světa a cukrovky se tu také pěstuje třetina toho, co dříve," vysvětlil Josef Kubiš.Podle něj za mizejícími plodinami stojí otevřený evropský trh, který se začíná blížit modelu, který funguje v USA. Tam se každý stát specializuje na pěstování určitých plodin.Čeští zemědělci by se proto měli podle něj soustředit na plodiny, které mohou na trhu prodat. Mezi nimi třeba právě na obilí nebo i stále více pěstovanou řepku.Expertka Českého statistického úřadu Renata Vodičková si však nemyslí, že by mák z českých polí úplně zmizel. „Nepředpokládá se, že by letošní nižší osev byl signálem ústupu České republiky z pozice jednoho z největších producentů a vývozců makového semene na světě," řekla Renata Vodičková.

Předseda představenstva sdružení Český mák Petr Šimek řekl Deníku:

Podivné makové směsi chutnají jako dřevěné piliny

Praha /ROZHOVOR/ - Česko patří mezi nejvýznamnější producenty potravinářského máku na světě. V poslední době však ztrácí jméno. Podle předsedy představenstva sdružení Český mák Petra Šimka za to mohou praktiky některých obchodníků, kteří do potravinářského máku přimíchávají levnější technický mák.

Z českých polí mizí mák. Co je příčinou?

Obchodní ceny máku neustále klesají a letos se dostaly ke 20 korunám za kilogram, což je hluboce pod náklady. Proto se vyselo zatím nejméně máku v posledních letech. Mimo jiné je špatná úroda. Ale důvod spočívá v tom, že někteří obchodníci, kteří na mezinárodním poli obchodují s komoditami, začali dovážet technický mák, což je odpad 
z farmaceutické výroby, která zpracovává makovou slámu, a jehož cena pravidelně podbíhá cenu potravinářského máku. Začali dělat směsi 
a vyvážejí je jako český potravinářský mák. Protože se tak dostali pod nákladové ceny, zemědělci se rozhodli pěstovat jen minimum máku.

Mohou lidé na tuto směs technického a potravinářského máku narazit v českých prodejnách?

Na sto procent to vyloučit nemohu. Zatím však potravinářská inspekce při pravidelných kontrolách na tento druh máku nenarazila.

Jak lze tuto směs máku rozpoznat?

Tento mák nevoní a nechutná. Je jako dřevěné piliny nebo je nahořklý. V takovém případě bych každému doporučoval, aby se obrátil na potravinářskou inspekci a vzorek máku jí zaslal i s příslušnými údaji. Pokud jde o zpracování v pekařském průmyslu, myslím, že si to nikdo z velkých výrobců nedovolí. Když už pro nic jiného, tak z toho důvodu, že výsledek je tak nevábný, že by přišel o zákazníky. Zatím není žádný důkaz, že by se tato směs dostala do obchodní sítě.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info