Souhrn událostí uplynulého dne – 13.8.2012

Zemědělci sklidí o pětinu obilí méně než vloni

Produkce základních obilovin v České republice letos proti loňskému roku klesne o 20,7 procenta na 5 716 tun. Vyplývá to z pondělních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ), který zveřejnil svůj druhý odhad sklizní k 15. červenci. "Očekávaná produkce základních obilovin se vlivem nepříznivého vývoje počasí během vegetace v meziročním srovnání propadne o 1490 tisíc tun na 5716 tisíc tun.

Schodek agrárního obchodu v pololetí klesl o 40 procent

Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním pololetí meziročně snížil o více než 40 procent z loňských 18,2 miliardy korun na 10,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK dnes poskytl Zemědělský svaz ČR. Pokles záporného salda zapříčinil hlavně výrazný nárůst vývozů.

EU podepsala novou Úmluvu o potravinové pomoci

V boji proti světovému hladu chce Evropská unie v budoucnu více sázet na finanční hotovost a na poukázky. Evropská unie podepsala v uplynulém týdnu novou Úmluvu o potravinové pomoci „Food Assistance Convention (FAC)“, čímž se zvýšila pravděpodobnost, že tato dohoda vstoupí v platnost.

USA a Francii znepokojují stoupající ceny obilí

Spojené státy a Francie pozorně sledují stoupající ceny obilí. V případě potřeby jsou obě země připraveny svolat mimořádné zasedání zemědělských představitelů skupiny průmyslových a rozvíjejících se zemí G20. Uvedl to dnes francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info