Na statku, kde vyměnili náročné krávy za bezstarostné býky

Sourozenci Milan a František Veselští vyhráli v roce 2005 první místo v zemědělské soutěži Farma roku. Tehdy se jejich hospodářství zaměřovalo na chov mléčného skotu.

Na statku Veselských dnes krávy nenajdete. Bratři se věnují výkrmu býků a k tomu se nechávají najímat jako řidiči zemědělských strojů.

„Chovu krav jsme zanechali po 18 letech, hodně k tomu přispěla nízká výkupní cena mléka, ale také už jsme byli unavení vstávat každý den v pět hodin ráno k dojení. Uvažovali jsme o zaměstnanci, ale v dnešní době se nikdo do služby na statku příliš nehrne, a nesnesli bychom, kdyby to měl dělat někdo méně kvalitně než my sami," vysvětlil František Veselský.

Jistou pomocí pro ně mohl být dojicí automat, který by přebral část námahy, jenže farmáři neměli na nákladné zařízení peníze.

Přestože v současné době mají oba bratři dvě zaměstnání, nechtějí si stěžovat, a naopak si pochvalují, že je s býky méně práce.

Maso na vývoz

„Volné ustájení jim poskytuje dostatek pohybu, a tak je hlavní starostí jen zajistit kvalitní krmivo a pěkně sledovat jak postupně přibývají," řekl s úsměvem farmář.

V současnosti se na farmě vykrmuje zhruba šedesát kusů. Na jejich mase si však pochutnají zahraniční konzumenti. „Prodáváme přes hranice, kde je pro nás cena výhodnější o tři až čtyři koruny na kilogram masa. Myslím ale, že už i v Česku se najdou konzumenti, kteří ocení kvalitní maso a rádi si připlatí. Cena se však v České republice rychle mění a hospodáři se potom špatně plánuje," informoval o důvodech vývozu sedlák.

K farmě Veselských náleží téměř šedesát hektarů pozemků, z toho asi třetinu tvoří louky pro skot. Zbytek zabírají pole osázená obilím, kukuřicí a řepkou. O celé panství se zvládají starat bratři Veselští sami, velkou oporou jim jsou však další členové rodiny.

Na problémy spolu

„Bez podpory našich manželek a výpomoci našich synů by to prostě nešlo. Zemědělce totiž dnes od práce v chlévě i na poli odvádí množství zbytečné administrativy.

Jsme proto hrdými členy Asociace soukromého zemědělství, která se snaží proti nesmyslnému množství lejster zakročit," řekl František Veselský a zdůraznil, že do asociace by měli vstoupit všichni soukromí farmáři, neboť v hospodaření řeší podobné problémy, což je sbližuje i lidsky.

„Společně se nám snáze podaří prosadit naše cíle a ukážeme veřejnosti, že nejsme žádní uplakaní blahobytní lenoši, kteří žijí jen z dotací. Vždyť nakonec i my s bratrem sloužíme na cizích polích. Pokud má být zemědělství kvalitní, musí se jako každé jiné zaměstnání dělat se zaujetím a s vášní," uzavřel farmář.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info