Souhrn událostí uplynulého dne – 14.8.2012

Kostelecké uzeniny loni hospodařily se ztátou 327 mil. Kč

Největší tuzemský zpracovatel masa, Kostelecké uzeniny, loni hospodařil se ztrátou 327 milionů korun. Záporný hospodářský výsledek měl i o rok dříve, a to 40,9 milionu korun. Loňské tržby za vlastní výrobky a služby se pohybovaly kolem 4,2 miliardy Kč proti předloňským více než pěti miliardám.

Zemědělskou půdu v Česku decimuje eroze, škody jdou do miliard

Z českých polí mizí půda, likviduje ji totiž vodní eroze – zasáhla už více než půlku veškerých zemědělských ploch v Česku. Způsobené škody se šplhají do miliard korun, protože půda není schopná zadržet vodu, ztrácí svou úrodnost a v konečném důsledku se snižuje i její cena.

Zemědělci sklidili 80 pct obilí, u řepky jsou u konce sklizně

Zemědělci dosud sklidili 80 procent z letošních 1,32 milionu hektarů obilí. Průměrné hektarové výnosy zaostávají za loňskou nadprůměrnou sklizní stále více než o pětinu. Ke konci se blíží sklízení řepky. Pěstitelé mají pod střechou produkci této olejniny z 98 procent jejích pěstebních ploch, vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zemědělství (MZe).

Šéf Nestlé: Svět je kvůli biopalivům před další potravinovou krizí

Svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká jej postihla v roce 2008. Řekl to dnes s odkazem na poslední zprávu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) předseda správní rady švýcarské potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info