Kontrola v Budvaru neodhalila selhání ze strany vedení podniku

Půl roku trvající kontrola hospodaření národního podniku Budějovický Budvar neodhalila selhání či nezákonné machinace ze strany vedení podniku, zjistila jen několik pochybení v činnosti pivovaru.

Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají k dispozici neveřejný verdikt auditorů. Ministr zemědělství Petr Bendl by v nejbližší době měl podepsat závěrečný protokol. Ve shrnutí výsledků auditu se podle deníku uvádí osm hlavních zjištěných pochybení. Kontroloři vytýkají pivovaru například chybějící interní předpis pro výběr dodavatelů, absenci spisového řádu či neprůkaznou evidenci dokumentace k provedeným výběrovým řízením. Nyní je na ministru Bendlovi, jak audit a následné připomínky Budvaru posoudí a jaké důsledky z nich vyvodí.

Bendl nařídil audit v lednu, protože se mu nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. Podle médií se ale někteří zaměstnanci domnívají, že cílem auditu je najít důvod pro odvolání vedení podniku a následná dohoda s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě - Budějovický měšťanský pivovar.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info