Souhrn událostí uplynulého dne – 15.8.2012

Potraviny v Česku byly loni páté nejlevnější v EU

Ostrý souboj tuzemských obchodních řetězců o zákazníka a výrazný tlak na ceny je zřejmě důvodem, proč byla v loňském roce podle průzkumu statistiků z Eurostatu úroveň cen potravin v Česku pátá nejnižší v Evropské unii za Bulharskem, Rumunskem, Polskem a Litvou. Ceny potravin v tuzemsku byly o pětinu nižší, než činí průměr ze všech 27 členských zemí EU.

Výrobci šidí med sladidly a barví ho karamelem, zjistila inspekce

Web potravinynapranyri.cz upozornil na další nevyhovující potraviny na pultech českých obchodníků. Tentokrát se jedná o med, který byl výrobci označován za český, výrobce ale používal rostliny rostoucí mimo Českou republiku. Velkým prohřeškem je také ředění medu s levnými sirupy nebo jejich barvení karamelem.

Na Zemi živitelce se představí 650 subjektů, méně než loni

Na agrosalonu Země živitelka se letos představí 650 vystavovatelů a obchodníků z 19 zemí, tedy zhruba o 15 procent meziročně méně. Na českobudějovickém výstavišti se akce bude konat od 30. srpna do 4. září, uvedli dnes organizátoři na tiskové konferenci. Sobotních národních dožínek se zúčastní prezident Václav Klaus a ministr zemědělství Petr Bendl.

Veleba: Potraviny kvůli rostoucím cenám obilí zřejmě podraží

Ceny obilí na světových trzích kvůli jeho letošní slabé úrodě stále rostou, což zřejmě povede ke zdražení potravin. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého navzdory rostoucím cenám čeští farmáři za obilí z letošní sklizně kvůli zhruba pětinovému poklesu výnosů utrží až o osm miliard korun méně.

Inspekce je ve sporu s veterináři. Kvůli kontrolám medu

Mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a Státní veterinární správou (SVS) se rozhořel spor o to, jak mají vypadat kontroly medu. Obě státní instituce se navzájem obviňují z laxního přístupu, kvůli kterému prý jsou kontroly medu méně účinné.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info