Burčáků bude letos méně. Přesto nepodražily

Je to paradox. Zatímco v Čechách se první burčáky objevily už v prvním srpnovém týdnu, na Břeclavsku teprve nyní. Navíc ho bude méně.

Burčák prodáváme teprve pár dnů. Že v Čechách už od začátku srpna? Tak to by mě zajímalo z jakých hroznů. Spíš bych si vsadil na to, že hrozny nebo mošt dovezli z některé z jižních zemí. Tuzemské asi nebudou.

Tak reagoval Jiří Buček z Valtic na překvapivou informaci o tom, že v Čechách se začal letos burčák prodávat dříve než ve vinařských oblastech na jižní Moravě. On sám nabízí burčák rané odrůdy Irsai Oliver valtického vinaře Miroslava Machuči u lednického kempu Apollo.

„Na burčáky se specializujeme. Máme rané odrůdy, hrozny letos dozrávají dříve, přesto to ještě v prvních srpnových dnech na sbírání nebylo. Začali jsme až v úterý sedmého. Hrozny musí mít alespoň patnáct šestnáct stupňů cukru, jinak to není k pití," řekl Buček.

Burčák nebo mošt?

Loni dokonce začínal pravý burčák prodávat až od osmnáctého srpna. A předloni dokonce ještě později. V dřívějších termínech nabízeli sladkou kvasící specialitu především prodejci, kteří vsadili na dovozové hrozny či mošt. Problém je v tom, že takový nápoj nelze podle zákona nazývat burčák, nýbrž zkvašený hroznový mošt. Burčák musí být z tuzemských hroznů.

„Všiml jsem si, že někteří mají ceduli burčák a pak pod tím částečně zkvašený mošt. Je tedy otázka, co vlastně prodávají," přidal postřeh z Čech také břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.

Také on má pochybnosti, zda se v Čechách od začátku srpna prodává pravý burčák. „Jezdím po celé republice a všude vidím burčák. Až nakonec na jižní Moravě. I zákazníci se nás na to ptají, že u nich už burčák dávno je a tady, v oblasti vinohradů, nic," kroutil hlavou.

Ve svých vinotékách v Břeclavi a Lednici začne Nazarčuk prodávat burčák až o nadcházejícím víkendu. Už nyní je jasné, že ho kvůli nižší úrodě hroznů nebude tolik jako obvykle.

„Někteří tradiční dodavatelé nám na rovinu řekli, že letos nám burčák vůbec nedodají, protože nemají hrozny. Co mají, to si nechají na víno," potvrdil sommelier.

Až o víkendu nabídnou první litry burčáku i Vinné sklepy Valtice. Bude růžový, z rané červené odrůdy Regent. „My máme stoprocentní burčák. Co prodává někdo jiný, nevím," konstatoval ředitel společnosti Marek Šťastný.

Cena? Stejná jako vloni

Pro valtické vinařství je burčák jen okrajovým produktem. Ročně ho prodají kolem čtyřiceti tisíc litrů. Devadesát procent přímo ve svém sídle. „Cena bude stejná jako loni, tedy šedesát korun za litr," informoval Šťastný.

Za stejnou cenu nabízí burčák i Machuča. Kromě Apolla ho prodává také u Sedlece a Nových Mlýnů. Už několik let. Jen u Apolla ho nyní denně „mizí" kolem padesáti litrů.

„Každý den děláme čerstvý, nemůže si dovolit prodávat něco špatného. Bydlím tady, pro burčák si ke mně jezdí řada známých. Kdyby nebyl dobrý, hodili by mě do Apolla," smál se Buček při pohledu na nedaleký rybník.

„Lidé už nás za ty roky znají, řada se jich vrací. Jezdí i desítky kilometrů. Není žádná pravda, že u silnice se prodává jen špatný burčák. Ten se dá koupit i ve sklepě nebo ve vinotéce. Dobrý prodejce dá burčák na požádání ochutnat. Zadarmo," radí Valtičan, jak se nenapálit.

Autor: Michal Šupálek

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info