Úroda chmele je nejhorší za posledních pět let, ztráty půjdou do milionů

Propad na tržbách až 15 milionů korun a nejhorší úroda chmele za posledních pět let. Taková je situace v Zemědělském družstvu Kokory na Přerovsku, které je největším producentem chmele na Moravě. Výrazně nižší úrodu navíc očekávají i další pěstitelé. Chmelnice totiž poškodil mráz a řada rostlin už znovu neobrazila.

"Mrazy nás připravily až o třetinu porostů chmelnic. Asi o třetinu se tak oproti loňsku propadne i naše sklizeň," odhaduje Vladimír Lichnovský, předseda Zemědělského družstva Kokory, kde pěstují chmel na 160 hektarech.

Nejde ale o jediné škody na chmelnicích. "Další miliony bude stát nová sadba, protože pomrzlé rostliny už z větší části nezregenerovaly. V příštím roce tak koupíme sadbu, ale než začne pořádně plodit, uplynou další dva až tři roky. Takže to znamená zhruba tříletý výpadek na celé třetině chmelnic," krčí rameny předseda kokorského družstva.

Podobný problém mají i další zemědělské podniky v kraji, ty ale chmel v současnosti už nepěstují na tak velkých výměrách jako v Kokorách.

Cena chmelu šla dolů kvůli velkým zásobám z minulých sklizní

"Chmel pěstujeme jen na 20 hektarech. Pro nás přestává být zajímavou komoditou, takže ani ztráty na chmelnicích pro nás nebudou tak vysoké," nastínil například předseda firmy Agra Velký Týnec Miroslav Wrona.

Podobně omezili plochu chmelnic v posledních letech i další pěstitelé chmele ze střední Moravy. "Byla nadprodukce a chmel nešel na odbyt. Pokud se prodával, tak za nezajímavé ceny," nastínil například předseda Zemědělského družstva v Senici na Hané Jaroslav Navrátil.

Podle šéfa olomoucké agrární komory Miloše Porče trápí chmelaře v regionu kromě počasí i situace na trhu. "Problém je ten, že byly velké zásoby chmele z minulých sklizní. V granulích vydrží velmi dlouho a ceny tak výrazně klesly," řekl Porč.

To potvrzuje i šéf Tršické zemědělské Lubomír Vodička. "Kvůli mrazům a pozdějšímu suchu jsme přišli asi o třetinu produkce. Jediné plus této neúrody chmele obecně je, že se sníží jeho zásoby. Bohužel se ale nedá očekávat, že se po dřívějším propadu ceny zvýší, spíš zůstanou na loňské úrovni," míní.

Autor: Rostislav Hányš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info