Neziskovky: Plýtvání s odpadem může ČR připravit o peníze z EU

Pokud Česká republika nepřijme plán pro předcházení vzniku odpadů, které často končí na skládkách nebo ve spalovnách, může po roce 2013 zapomenout na část peněz z evropských strukturálních fondů určených na odpadové hospodářství. Českou vládu před tímto scénářem varují zelené neziskové organizace.

Z nedávno zveřejněné studie Evropské komise, o níž EurActiv také informoval, vyplynulo, že členské státy mají stále značné problémy s nakládáním komunálního odpadu. Státy byly posuzovány v oblastech, jako je například celkové množství recyklovaného odpadu, existence vlastního programu v oblasti prevence vzniku odpadu, přístupu ke službám provádějícím sběr komunálního odpadu či porušování právních předpisů EU (více EurActiv 8.8.2012).  

Vůbec nejhůře se vedlo Řecku, Itálii, Kypru nebo Lotyšsku. Ideálně nedopadla ani Česká republika, které Komise vyčetla především nedostatečnou recyklaci komunálního odpadu – třídíme pouze zhruba polovinu průměru EU. 

„V českých spalovnách a na skládkách nenávratně každoročně končí tisíce tun kvalitních a cenných surovin v hodnotě miliard korun. Necháváme je doslova proletět komínem,“ uvedl Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika. 

A to je podle některých českých zelených neziskových organizací právě kámen úrazu, který by mohl Česko v příštím programovém období (2014-2020) připravit o značný balík peněz z evropských strukturálních fondů. 

Jedinou cestou je podle ekologických organizací urychlené přijetí plánu pro předcházení vzniku odpadů.  

„Pokud ministr životního prostředí (Tomáš) Chalupa chce, aby česká města a obce dostala evropské peníze na nakládání s odpady, musí naše programy soustředit na lepší recyklaci a snadnější třídění odpadů,“ prohlásil Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady v Hnutí Duha.

Jak totiž uvedla Evropská komise, v příštím programovém období, které začne po roce 2013, by totiž měly být prostředky z unijních strukturálních fondů více soustředěny také na cíle politiky EU týkající se nakládání s odpady. 

Aby se tak mohlo stát, členské státy musí mít vypracovány plány odpadového hospodářství, které budou v souladu s rámcovou směrnicí o odpadech. Tu Evropská unie přijala před několika lety, aby určila například způsoby a hierarchii nakládání s odpady, zabývala se prevencí jejich vzniku a uložila státům mimo jiné do roku 2020 recyklovat 50 % odpadů z domácností (EurActiv 18.6.2008).

Evropská komise totiž odhaduje, že plné provedení právních předpisů EU o odpadech by se postaralo o roční úspory ve výši 72 miliard eur, zvýšilo roční obrat odvětví nakládání s odpady a recyklace v EU o 42 miliard eur a vytvořilo do roku 2020 přes 400 tisíc pracovních míst.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info